Gordana Sobol primila u posjet veleposlanika Ukrajine Oleksandra Levčenka

Zagreb – Voditeljica Hrvatsko-ukrajinske međuparlamentarne skupine prijateljstva Gordana Sobol primila je u radni posjet veleposlanika Ukrajine Oleksandra Levčenka.

Ukrajinski veleposlanik Levčenko izvijestio je u četvrtak Sobol o aktualnoj društvenopolitičkoj situaciji u Ukrajini. S tim u vezi istaknuo je kako su u tijeku pripreme za lokalne izbore koji bi se trebali održati krajem listopada, dok bi se u područjima zahvaćenim sukobom lokalni izbori trebali održati mjesec dana poslije.
 
Levčenko se osvrnuo na problem suđenja ukrajinskoj parlamentarnoj zastupnici i članici ukrajinskoga izaslanstva Vijeća Europe Nadiji Savčenko u Rusiji te nerješavanje slučaja rušenja malezijskoga zrakoplova u Ukrajini, za koji je s ukrajinske strane bio prijedlog da se osnuje tribunal koji bi trebao utvrditi uzroke rušenja zrakoplova, no budući da je na taj prijedlog Rusija stavila veto, veleposlanik Levčenko istaknuo je kako će Ukrajina ove godine na zasjedanju Opće skupštine UN-a aktualizirati to pitanje odnosno pitanje zlouporabe prava veta. 

Na sastanku se razgovaralo i o humanitarnoj akciji kojom je djeci iz ratom zahvaćene Ukrajine omogućeno ljetovanje u Hrvatskoj. 

Gordana Sobol je zahvalila Levčenku na dosadašnjoj suradnji, izražavajući žaljenje što se zbog nemilih događanja u Ukrajini nije mogao ostvariti uzvratni susret sa skupinom prijateljstva u ukrajinskom parlamentu. S tim u svezi izrazila je nadu da će se situacija u Ukrajini uskoro normalizirati te da će se ostvariti navedeni susret.
 

Autor: Hrvatsko-ukrajinska međuparlamentarna skupina prijateljstva