Hajduković sudjelovao na konferenciji o pravima LGBTI izbjeglica i tražitelja azila

Bruxelles - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Domagoj Hajduković sudjelovao je u ponedjeljak u radu konferencije o temi "Pronalazak sigurnosti: jamstvo prava LGBTI izbjeglica i tražitelja azila u Europi".

Konferencija, koju su organizirali belgijsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Odbor za jednakost i nediskriminaciju PSVE-a i Parlamentarna platforma za prava LGBTI osoba u Europi PSVE-a, okupila je veliki broj parlamentaraca, dužnosnika i predstavnika civilnog društva s ciljem podizanja svijesti o potrebi poštivanja ljudskih prava LGBTI osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita te načinima njihovog provođenja.

Zastupnik Hajduković obratio se sudionicima konferencije u svojstvu člana skupštinskoga Odbora za migracije, izbjeglice i raseljene osobe, a govorio je o praksama i iskustvima koje je prikupio tijekom rada na svojoj rezoluciji o integraciji migranata, s posebnim osvrtom na ranjive skupine poput žena, djece bez pratnje te LGBTI osoba.

Na konferenciji je, između ostaloga, istaknuto kako stručnjaci za zaštitu ljudskih prava Ujedinjenih naroda već dugo pozivaju države i druge aktere uključene u zaštitu izbjeglica da prepoznaju specifičnu ranjivost i potrebe LGBTI osoba tražitelja azila i izbjeglica. Nadalje, naglašeno je kako se LGBTI osobe koje bježe iz svojih domova često suočavaju s nasiljem, traumama i progonom tijekom svojih putovanja. Sugovornici su se složili kako nakon dolaska u zemlju primateljicu, pravni sustav i institucije često zakažu pri pružanju pomoći LGBTI izbjeglicama. Kao primjer, navedena je činjenica kako u mnogim državama strah od progona na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta nije priznat kao osnova za dodjelu izbjegličkog statusa.

Parlamentarci su također istaknuli kako LGBTI izbjeglice teže dolaze do osnovnih usluga, a posebno zdravstvene skrbi i psihološke podrške koja je prilagođena njihovim potrebama.