Hrvatsko-australska međuparlamentarna skupina prijateljstva održala sastanak s australskom veleposlanicom

Zagreb – U sklopu sastanka Hrvatsko-australske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora, voditelj Ivan Bagarić i članovi skupine imali su priliku razgovarati s veleposlanicom Australije u Republici Hrvatskoj Tracy Reid.

Tema razgovora bila je izvrsna bilateralna suradnja Hrvatske i Australije na mnogim područjima te njeno dodatno jačanje kroz parlamentarnu diplomaciju i suradnju skupina prijateljstava hrvatskog i australskog parlamenta. 

Ističući mnogobrojnu hrvatsku dijasporu u Australiji kao most suradnje dvije zemlje, voditelj skupine Ivan Bagarić pritom je istaknuo važnost ukidanja australskog viznog režima za hrvatske državljane koji i dalje predstavlja prepreku za daljnje jačanje bilateralnih odnosa.
 
Veleposlanica Australije Tracy Reid izvijestila je članove skupine kako je prijedlog za ukidanje viznog režima već pokrenut od strane australskih parlamentaraca te se skoro očekuje ishod tog prijedloga. Naglašavajući stav kako Australija podržava proširenje Europske unije sa stajališta sigurnosti i stabilnosti europskog i svjetskog gospodarstva, veleposlanica je izrazila podršku Hrvatskoj na putu u Europsku uniju i uvjerenje kako će Hrvatska ubrzo zauzeti zasluženo mjesto punopravne članice Unije. Veleposlanica Reid uručila je službeni poziv Hrvatsko-australskoj skupini prijateljstva Hrvatskoga sabora da posjeti Australiju i kolege u australskom parlamentu.

U zaključku sastanka Bagarić je zahvalio na pozivu izražavajući pritom uvjerenje kako je ovaj sastanak prvi u nizu mnogih zajedničkih aktivnosti u cilju jačanja odnosa dvije zemlje.

Autor: Hrvatsko-australska skupina prijateljstva