Imenovano Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Skupštini Zapadnoeuropske unije

Zagreb - Na prošlotjednoj sjednici, u petak, 20. svibnja,  Hrvatski je sabor donio Odluku o imenovanju Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Skupštini Zapadnoeuropske unije čiji je Hrvatska pridruženi član od 9. ožujka 2005. godine kada je ostvarila pravo sudjelovanja u radu svih radnih tijela Skupštine, bez prava glasa. 

Potpredsjednik Sabora Mato Arlović imenovan je voditeljem Izaslanstva. Za članove su imenovani zastupnici: Velimir Pleša, Pero Kovačević, Ante Markov i Jozo Radoš, a za zamjenike članova zastupnici: Krešimir Ćosić, Marin Jurjević, Dorotea Pešić-Bukovac, Alenka Košiša Čičin-Šain i Milorad Pupovac. 

Za Republiku Hrvatsku kao zemlju čiji je strateški cilj postati članicom Europske unije, aktivno i redovito sudjelovanje u radu Skupštine jedne od najznačajnijih europskih organizacija predstavlja snažan vanjskopolitički interes i prioritet, stoji u obrazloženju Predsjedništva Hrvatskog sabora koje je predložilo Odluku o imenovanju Izaslanstva.

Zapadnoeuropska unija – WEU (Western European Union) savez je obrambenih snaga europskih država osnovan 1954. godine radi jačanja zajedničke obrane njezinih članica. Prema Ugovoru o Europskoj uniji, Zapadnoeuropska unija jedna je od njenih osnovnih i sastavnih dijelova, a glavna joj je zadaća razrada i provođenje obrambeno-političkih odluka i akcija Europske unije uključujući i sudjelovanje u humanitarnim i mirovnim operacijama i rješavanju kriza. Članovi su države članice Europske unije, osim Danske, Irske, Finske, Austrije i Švedske koje posjeduju status promatrača. Island, Norveška i Turska su u Zapadnoeuropskoj uniji kao i Hrvatska pridružene članice. 

Skupština Zapadnoeuropske unije ima sjedište u Parizu gdje zasjeda od 1955. godine. Danas broji 400 izaslanika nacionalnih europskih parlamenata i ima velik značaj i ulogu u obrambenoj politici Europske unije, ali i Europe u cjelini. Naime, radi se o jedinoj europskoj parlamentarnoj instituciji koja dopušta nacionalnim parlamentima nadzor nad sigurnosno-obrambenim pitanjima Europe u cjelini.

Sljedeće plenarno zasjedanje Skupštine Zapadnoeuropske unije na kojem će sudjelovati i novoizabrano Izaslanstvo Hrvatskoga sabora zakazano je za 13. do 15. lipnja 2005.