Ivan Jarnjak razgovarao s danskim ministrom obrane Sørenom Gadeom

Zagreb - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak primio je u službeni posjet ministra obrane Kraljevine Danske Sørena Gadea. 
 
U uvodnom dijelu razgovora Ivan Jarnjak je upoznao goste s načinom rada Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost čije su osnovne zadaće nadzor rada sigurnosnih službi, razmatranje izvješća MORH-a i MUP-a i rad Odbora kao matičnog radnog tijela na zakonodavnoj djelatnosti za ovo područje. Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost također pozorno prati preustroj MORH-a i prilagodbe u okviru pristupanja Republike Hrvatske NATO savezu te raspravlja o internacionalnim misijama hrvatskih oružanih snaga u okviru UN-ovih i NATO-ovih mirovnih misija. Pridruživanje euroatlantskim integracijama Ivan Jarnjak je označio kao strateško određenje Hrvatske koje bi pridonijelo stabilnosti čitave regije.

Ministar obrane Kraljevine Danske Søren Gade rekao je kako su Republika Hrvatska i Kraljevina Danska jako dobro povezane i ostvaruju suradnju na svim razinama. Naglasio je kako Hrvatska s poduzetim reformama predstavlja model zemljama regije te da će Danska i u budućnosti podržavati sve inicijative RH koje vode promicanju stabilnosti u regiji.

U nastavku razgovora razmijenjena su dosadašnja iskustva u reformama oružanih snaga obiju država. Ivan Jarnjak je naglasio kako su reforme nužne ne samo zbog uvjeta pristupanja euroatlantskim integracijama, nego i zbog podizanja stupnja vlastite sigurnosti. Kako i Kraljevina Danska provodi reformu oružanih snaga, dogovorena je daljnja razmjena iskustava na ovom području. U okviru razgovora o internacionalnim misijama hrvatskih oružanih snaga, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak istaknuo je da za Hrvatsku sudjelovanje u misijama UN-a i NATO-a predstavlja veliki izazov i čast jer je putem njih, nakon što je i sama primila misiju UN-a, Hrvatska u mogućnosti drugima osigurati zaštitu za razvoj u miru. 

Razgovor je zaključen obećanjem ministra obrane Kraljevine Danske Sørena Gadea o potpori Kraljevine Danske pristupanju Hrvatske NATO savezu.