Izaslanstvo austrijskoga parlamenta posjetilo Hrvatski sabor

Zagreb - Izaslanstvo parlamenta Republike Austrije koje je predvodio predsjednik parlamentarne skupine prijateljstva Austrija – Hrvatska Nikolaus Berlakovich održalo je u četvrtak zasebne sastanke s potpredsjednicima Hrvatskoga sabora Željkom Reinerom i Nenadom Stazićem te članom Odbora za vanjsku politiku Igorom Kolmanom.

Sveukupni odnosi između Hrvatske i Austrije, odnosi sa zemljama regije Bosnom i Hercegovinom i Srbijom i njihova europska perspektiva te aktualna migrantska i izbjeglička kriza bile su dominantne teme razgovora. Govorilo se i o predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, kao i o razlikama i sličnostima između hrvatskoga i austrijskoga izbornog sustava. 

Sveukupni odnosi Hrvatske i Austrije su tradicionalno vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, složili su se sugovornici. Austrija je zainteresirana za intenziviranje gospodarske, znanstvene, kulturne i sportske suradnje, ali i za jačanje suradnje pojedinačnih regija obiju država u područjima kao što su ekološka proizvodnja hrane, agroturizam, zaštita okoliša itd. Odličnu platformu za jačanje odnosa dviju država predstavlja i suradnja u okviru Strategije EU-a za dunavsku regiju te Srednjoeuropske inicijative, zaključili su sugovornici. Parlamentarna suradnja također je ocijenjena odličnom, a izraženo je i očekivanje da će Odbor za vanjsku politiku austrijskoga parlamenta u skorije vrijeme posjetiti Hrvatsku.  

Trenutačna izbjeglička i migrantska kriza veliki je izazov za Europsku uniju koja je prekasno reagirala i time pokazala slabosti koje postoje u njezinoj vanjskopolitičkoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, ocijenili su sugovornici. Zajedničko je i stajalište kako nije dovoljno samo pružati humanitarnu pomoć već pronaći političko rješenje ovoga problema zajedno s Turskom, bolje zaštititi vanjske granice EU-a te postići da u tom procesu ne sudjeluju samo države članice EU-a izravno pogođene krizom, već sve države EU-a.

Austrijsko izaslanstvo će nakon Hrvatske posjetiti Bosnu i Hercegovinu i Srbiju kako bi time doprinijeli jačanju suradnje Austrije sa zemljama regije te se izravno upoznali s njihovim aktualnim unutarnjim problemima te razmijenili mišljenja o zajedničkim vanjskopolitičkim temama.
 

Autor: Služba za medije