Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku razgovarali s ministricom za europska pitanja Republike Bugarske Meglenom Kunevom

Bugarska - Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u sastavu mr. sc. Neven Jurica, predsjednik Odbora i voditelj izaslanstva, dr. sc. Nikola Ivaniš, potpredsjednik Odbora, Danira Bilić, članica Odbora, Tonino Picula, član Odbora, te Milovan Petković, tajnik Odbora, razgovarali su 16. ožujka 2004. godine s ministricom za europska pitanja Republike Bugarske Meglenom Kunevom. U prijateljskom i otvorenom razgovoru, potvrđen je skorašnji posjet ministrice Kuneve Zagrebu gdje će s ministricom za europske integracije Republike Hrvatske Kolindom Grabar – Kitarović potpisati sporazum o suradnji u okviru približavanja i pristupanja Europskoj uniji između RH i RB.
Mr. Jurica je sugovornicu izvijestio o dosadašnjem hrvatskom putu prema EU, kazavši kako očekuje da će RH tijekom travnja polučiti pozitivno mišljenje Europske komisije o kandidaturi te da će brzo nakon toga biti određen datum početka pregovora o punopravnom članstvu. Istaknuo je da Hrvatska neće biti prepreka Bugarskoj u njezinu približavanju EU, ali i da želi izbjeći da ju se promatra u sklopu "Zapadnog Balkana", te da želi biti ocjenjivana prema vlastitim zaslugama. Naglasio je da će Republika Hrvatska uspjeti ispuniti sve uvjete za pristup EU do 2007. godine.
Bugarska ministrica je kazala kako su bugarski predstavnici europskim partnerima do sada mnogokratno isticali nužnost integriranja Hrvatske u EU, te je istaknula da će Republika Bugarska rado podijeliti sva svoja iskustva s hrvatskim sugovornicima, posebice prepreke i greške počinjene tijekom pregovora. Po njezinu mišljenju, EU se neće koncentrirati na političko rješenje proširenja, niti će se ponoviti primitak neke države preko noći, već će se dosljedno držati provedbe ispunjavanja uvjeta zemlje – kandidata. Ministrica Kuneva je zaključila da "Hrvatska za sve svoje napore ima bugarsku političku potporu."