Izaslanstvo Parlamentarne skupštine NATO-a razgovaralo sa članovima Vijeća za nadzor sigurnosnih službi

U sklopu današnjeg posjeta Hrvatskom saboru, Izaslanstvo Pododbora za sigurnost Parlamentarne skupštine NATO-a, razgovaralo je i sa članovima Vijeća za nadzor sigurnosnih službi Hrvatskog sabora kako bi se upoznalo s radom i nadležnostima tog nedavno osnovanog tijela.

Predsjednik Vijeća Vlatko Cvrtila napomenuo je tom prigodom kako je ovakvo tijelo svojevrsna inovacija u Europi jer je, kako bi se pojačala njegova neovisnost i samostalnost, sastavljeno isključivo od predstavnika građanskog društva. Prema dosadašnjem iskustvu, nakon četiri mjeseca od formiranja, rekao je Cvrtila, ovakav je koncept polučio vrlo pozitivne rezultate i predstavlja europski iskorak u jačanju kontrole i uloge građanskog društva.

Voditelja Izaslanstva NATO-a Vahita Erdema i njegove kolege zanimali su modeli suradnje sigurnosnih službi susjednih država na ovom području u pogledu suzbijanja i borbe protiv terorizma.

“Borba protiv terorizma je primarna zadaća, a suradnja u razmjeni informacija jedna je od smjernica za rad sigurnosnih službi u Republici Hrvatskoj” istaknuo je Cvrtila, dodavši kako je Hrvatska članica Antiterorističke koalicije i svoj doprinos toj borbi ne vidi samo kao odgovornost, već i kao potrebu.

Zaželjevši puno uspjeha u radu Vijeća,  gospodin Erdem je izvijestio Vijeće o sastanku NATO-a u Istanbulu u lipnju ove godine na kojem će se razgovarati i o proširenju članstva.  “Prema današnjim dojmovima, držim kako bi moglo doći i do pozitivne najave za Republiku Hrvatsku” zaključio je voditelj Izaslanstva NATO-a.