Izaslanstvo Sabora u Skupštini Zapadnoeuropske unije sudjelovalo na prvom dijelu 56. zasjedanja Skupštine

Pariz - Izaslanstvo Hrvatskoga Sabora u Skupštini Zapadnoeuropske unije, međuparlamentarne skupštine za europsku sigurnost i obranu u sastavu: voditelj Zdenko Franić, te članovi Marija Pejčinović Burić, Tanja Vrbat i Davor Huška sudjelovalo je na prvom dijelu 56. zasjedanja Skupštine, koji se od 2. do 4. lipnja održalo u Parizu. Drugi dio zasjedanja održat će se u prosincu.

Nakon što je Republika Hrvatska primljena u članstvo NATO-a, Izaslanstvo Hrvatskoga sabora po prvi je put sudjelovalo u svojstvu "pridruženog člana" u odnosu na raniji status "partnera" u Skupštini. 

Tijekom zasjedanja rasprava se vodila o novim mogućnostima suradnje EU i SAD u vanjskoj i sigurnosnoj politici, strategiji Europe u odnosu na rat u Afganistanu, tekućem programu europskih oklopnih vozila, europskoj sigurnosti i Srednjem istoku, vojnim operacijama EU, ulozi EU u borbi protiv piratstva, Europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ESOP) i budućnost Zapadnog Balkana te drugim temama.

Članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora Zdenko Franić i Marija Pejčinović Burić, aktivno su sudjelovali u raspravi o izvješću "ESOP i budućnost Zapadnog Balkana", kako na sjednici Političkog odbora, tako i na plenarnom zasjedanju. Naime, dio Izvješća koji govori o "sporu između Hrvatske i Slovenije" trebalo je dopuniti podatkom da je Hrvatski sabor prihvatio zadnji Rehnov prijedlog. Također, s obzirom da je u Izvješću sadržana bojazan čelnika susjednih država da bi Hrvatska, kada postane članica EU, mogla po primjeru Slovenije ugroziti njihovu EU budućnost zbog eventualnog prenošenja svojih neriješenih bilateralnih pitanja u njihove pristupne pregovore, članovi Izaslanstva naglasili su da su visoki hrvatski dužnosnici upravo suprotno tome u svojim izjavama, kako u zemlji tako i u inozemstvu, naglašavali spremnost Hrvatske na suradnju i pomoć svim zemljama u okruženju u procesu njihova pridruživanja EU. 

Članovi Izaslanstva, Franić i Pejčinović Burić podnijeli su i amandman na tekst rezolucije, koja se donosi povodom Izvješća, kako bi se naglasila potreba što bržeg nastavka pristupnih pregovora EU i RH, neovisno o rješavanju aktualnih spornih pitanja između Slovenije i Hrvatske. Amandman je prihvaćen samo s jednim suzdržanim glasom, slovenskog zastupnika Zmage Jelinčića.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora primio je tijekom zasjedanja i predsjednik Skupštine, britanski zastupnik Robert Walter. S obzirom na novi status Republike Hrvatske u Skupštini izražena je obostrana želja za veći angažman hrvatskog Izaslanstva, a voditelj Franić pozvao je Waltera da posjeti RH, kako bi s hrvatskim sugovornicima razmotrio aspekte parlamentarne kontrole ESOP-a.

Autor: Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Skupštini Zapadnoeuropske unije