Izaslanstvo Skupštine Republike Kosova posjetilo Hrvatski sabor

Zagreb - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman i predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić primili su u srijedu izaslanstvo Skupštine Republike Kosova koje u sklopu studijskoga posjeta boravi u Republici Hrvatskoj. 

Predsjednici odbora Miroslav Tuđman i Tomislav Ivić vrlo su iscrpno upoznali kosovske parlamentarce s djelokrugom rada, ovlastima i sastavom odbora kojima su na čelu. Govoreći o nadzoru nad radom sigurnosnih službi u Hrvatskoj, Miroslav Tuđman informirao ih je i o radu Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija te postupku odabira njegovih članova, kao i o načinima stručnoga nadzora nad sigurnosnim sustavom. 

Tomislav Ivić istaknuo je važnu ulogu Odbora za obranu u donošenju ključnih zakona i strategija vezanih uz obrambenu politiku i razvoj obrambenoga sustava RH. – Odbor za obranu sudjeluje i u procesu donošenja odluka o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga izvan granica Hrvatske, a na prijedlog Vlade i uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike, rekao je Ivić. – Aktualan je primjer Prijedlog odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije „Triton“ u Sredozemlju o kojem će se uskoro raspravljati na plenarnoj sjednici Hrvatskoga sabora, dodao je Ivić. 

Nakon uvodnih izlaganja predsjednici dvaju odbora odgovarali su na pitanja kosovskih zastupnika. Zanimali su ih, među ostalim, odnos i suradnja Vlade i saborskih radnih tijela u postupku donošenja zakonskih rješenja iz područja obrane i sigurnosti, suradnja Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbora za obranu te iskustva Hrvatske nakon ulaska u NATO.
 

Autor: Služba za medije