Izaslanstvo Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU održalo sastanak u brodogradilištu 3. maj

Rijeka - Izaslanstvo Zajedničkog parlamentarnog odbora Republike Hrvatske i Europske unije, na čelu s predsjednicima Odbora Palom Schmittom i Marijem Zubovićem, održalo je sastanak s upravom brodogradilišta 3. maj i predstavnicima sindikata.

Predsjednik uprave brodogradilišta 3. maj Tomislav Prpić upoznao je nazočne s povijesnim razvojem brodogradilišta, vlasničkom strukturom, proizvodnim programom i osnovnim karakteristikama procesa proizvodnje. Fokus prezentacije bio je usmjeren na plan restrukturiranja u sljedećem razdoblju koje je označeno kao izrazito važno za hrvatsku brodogradnju. Kao ključni elementi restrukturiranja izdvojeni su: mijenjanje proizvodnog programa prema visoko sofisticiranim proizvodima, utemeljenim na know how tehnologiji, financijska rehabilitacija i privlačenje investicija te kompenzacijske mjere i interno restrukturiranje. Izražen je optimizam u vezi s ostvarivanjem postavljenih strateških ciljeva, a to su poslovanje u skladu s pravilima koja vrijede u Europskoj uniji i okretanje prema tehnički zahtjevnijoj proizvodnji.

Nazočnima se obratio i predstavnik sindikata Franjo Lovreković. Istaknuvši zadovoljstvo suradnjom s upravom, izrazio je nadu u pronalazak povoljnog rješenja za dobrobit brodogradilišta 3. maj. Naglasio je potrebu daljnjeg produbljivanja socijalnog dijaloga među zainteresiranim stranama u ovom procesu. Govoreći o potrebnim osiguranjima za financijski uspješno poslovanje, izdvojena je potreba zaštite od tečajnih oscilacija, ponajprije pada vrijednosti američkog dolara te od nekontroliranog povećanja cijene čelika.

U raspravi koja je uslijedila supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU Pal Schmitt rekao je kako shvaća da ovaj proces nije samo poslovne prirode nego sadrži i socijalnu i emotivnu komponentu za građane RH, a posebno za zaposlene u brodogradnji. Istaknuo je kako ne postoji "skriveni plan" Europske unije da se oslabi hrvatska brodogradnja, već zajednička želja da europska brodogradnja postane konkurentna i prepoznatljiva na globalnom svjetskom tržištu.

Autor: Služba za odnose s javnošću