Jandroković i Arinç istaknuli međusobnu potporu Hrvatske i Turske na putu prema EU

Zagreb - Predsjednik turske Velike nacionalne skupštine Bülent Arinç s izaslanstvom razgovarao je u Hrvatskom saboru s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordanom Jandrokovićem i članovima Odbora. 

Nakon upućivanja riječi dobrodošlice ispred Odbora za vanjsku politiku, Jandroković je zahvalio Turskoj na potpori koju je pružala Hrvatskoj na putu prema neovisnosti i za velik doprinos stabilizaciji stanja čitave regije. Zahvalio je i na snažnoj potpori Turske Hrvatskoj za članstvo u NATO-u. Konstatirao je da su bilateralni odnosi vrlo dobri i sadržajni u svim segmentima od zajedničkog interesa, te da je uspostavljen redoviti politički dijalog. Uputio je poziv predsjedniku vanjskopolitičkog odbora turskog parlamenta da posjeti Hrvatski sabor, naglasivši da ima puno zajedničkih tema o kojima treba razgovarati, a jedna od njih su svakako pregovori sa EU. „Iako dinamika naših pregovora neće biti ista, taj proces bi nas trebao još više približiti i u njemu se trebamo međusobno pomagati i razmjenjivati iskustva“.  

Bülent Arinç rekao je da Turska i Hrvatska na svim razinama imaju vrlo dobre odnose, bez otvorenih pitanja. Podsjetivši da su Turska i Hrvatska istovremeno započele pregovore za priključenje Europskoj uniji, Arinç je rekao: „Vjerujem da ćemo si međusobno pružati potporu i uspješno okončati pregovore, a Turska kao jedna od najstarijih članica NATO-a iskreno želi i podržava da Hrvatska postane članica NATO-a. Vjerujem da po pitanju euroatlantskih integracija dijelimo ista mišljenja, pa je i naš zadatak uspostava što bolje suradnje između vlada i parlamenata“. Ovome je dodao da obje države trebaju težiti da se svi nesporazumi u regiji rješavaju mirnim i diplomatskim putem. Arinç je uputio poziv članovima saborskog Odbora za vanjsku politiku da posjete tursku Veliku nacionalnu skupštinu. 

Kako se danas obilježava Međunarodni dan žena, jedna od tema razgovora bila je i zastupljenost žena u parlamentima. Bülent Arinç rekao je da trenutačno turski parlament ima 24 zastupnice, što je 4,5 posto od ukupnog broja zastupnika kojih je 550. „U turskoj vladi je jedna ministrica, no imamo puno gradonačelnica i veleposlanica, općenito ima puno zaposlenih žena na visokim položajima, a imamo i ministra zaduženog za poboljšanje položaja žena u turskom društvu. Sve stranke u turskom parlamentu zalažu se da postotak zastupnica u turskom parlamentu bude veći“, rekao je Arinç.