Jandroković i Mitov: Jačanje multilateralne suradnje u Jugoistočnoj Europi u zajedničkom interesu

Zagreb - Nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskoga sabora Željkom Reinerom i ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem, bugarski ministar vanjskih poslova Daniel Mitov sastao se u srijedu u sklopu svojega dvodnevnoga službenog posjeta Hrvatskoj i s predsjednikom saborskoga Odbora za europske poslove Gordanom Jandrokovićem. 

Središnje teme susreta bile su proširenje Europske unije, jačanje multilateralne suradnje u Jugoistočnoj Europi, migrantska kriza i povlačenje sredstava iz fondova EU-a. -Jačanje kvadrilateralne suradnje članica Europske unije i NATO-a Hrvatske, Grčke, Rumunjske i Bugarske od bitnog je značaja u cilju učinkovitijeg koordiniranja stajališta o zajedničkim strateškim i političkim pitanjima, istaknuo je Mitov na početku susreta s predsjednikom Odbora za europske poslove Gordanom Jandrokovićem. 

Mitov je dodao kako Bugarska podržava usklađeno rješavanje migrantske krize te proširenje Europske unije, koja bez zemalja Zapadnog Balkana ne može biti potpuna. – Preduvjet za to je naravno da se ispune svi kriteriji koji su stavljeni pred države na njihovom putu u europske integracije. Stoga i Hrvatska i Bugarska trebaju konstruktivno i proaktivno poticati svoje susjede da ubrzaju proces ispunjenja tih kriterija, usuglasili su se Jandroković i Mitov. 

Osvrnuvši se na pitanje povlačenja sredstava iz fondova Europske unije, Jandroković je pohvalio 85-postotnu iskorištenost fondova u Bugarskoj te se založio za jačanje međuparlamentarne suradnje dviju zemalja, osobito odbora za europske poslove, a u svrhu razmjene iskustava u pitanjima legislative, jačanja administrativnih kapaciteta, procedura i transparentnosti postupaka javne nabave. 

Sastanku je prisustvovao i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Jasen Mesić koji je izrazio želju za nastavkom dobre hrvatsko-bugarske suradnje u okviru te institucije. – No, i suradnja u području kulture svakako je u zajedničkom interesu, i Hrvatska bi bila vrlo zainteresirana ugostiti izložbu čuvenoga „tračkog zlata“, rekao je Mesić na kraju susreta s bugarskim ministrom vanjskih poslova Danielom Mitovom. 
 

Autor: Služba za medije