Jandroković, Marić i Milošević sudjelovali na sastancima u sklopu Europskoga parlamentarnog tjedna

Bruxelles - U zajedničkoj organizaciji Europskoga parlamenta i nizozemskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u Bruxellesu je u utorak i srijedu održan Europski parlamentarni tjedan, posvećen europskomu semestru i gospodarskomu upravljanju u Europskoj uniji. 

Hrvatski sabor predstavljali su predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za finacije i državni proračun Goran Marić i predsjednik Odbora za gospodarstvo Domagoj Ivan Milošević.

Goran Marić i Domagoj Ivan Milošević sudjelovali su na međuparlamentarnome sastanku o europskome semestru, ciklusu koordinacije gospodarskih i fiskalnih politika u Europskoj uniji. Sudionici sastanka zaključili su da je u Europskoj uniji zabilježen umjeren gospodarski oporavak koji je ugrožen oscilacijama na vanjskim financijskim tržištima. Istaknuta je potreba provedbe gospodarskih politika usmjerenih na stabilizaciju i povratak povjerenja u tržište. Kada je riječ o europskome semestru, smatraju da treba odrediti prioritete radi poticanja ulaganja, provedbe strukturnih reformi i odgovorne provedbe fiskalnih politika.

Gordan Jadroković sudjelovao je na Međuparlmentarnoj konferenciji o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji. Razgovaralo se o iskustvima nacionalnih parlamenata s pojačanom gospodarskom koordinacijom i upravljanjem, proračunskim politikama te mogućim budućim investicijskim modelima u Europskoj uniji. Zastupnici su se složili su o važnosti uključivanja nacionalnih parlamenata u gospodarsko upravljanje na europskoj razini radi osiguranja demokratske legitimnosti i transparentnosti cjelokupnog procesa.

Na marginama Europskoga parlamentarnog tjedna predsjednici triju saborskih odbora nazočili su na prijmu u prigodi podnošenja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. Svečano obilježavanje ovog događaja organizirali su članovi Europskog parlamenta iz Hrvatske Andrej Plenković, Tonino Picula, Dubravka Šuica, Jozo Radoš, Davor Ivo Stier i izvjestitelj EP-a za BiH Cristian Dan Preda. Uzvanici su pozdravili ovaj važan korak na eurointegracijskom putu Bosne i Hercegovine te istaknuli kako je riječ o početku zahtjevna procesa čiji dovršetak podrazumijeva aktivan angažman bosanskohercegovačkog društva i državnih institucija na provedbi nužnih reformi.

Jandroković je sudjelovao i na europskome političkom sastanku na vrhu "Balkanska partnerstva - jačanje veza u regiji" u organizaciji istraživačkoga centra "Prijatelji Europe" (Friends of Europe). Visoki politički dužnosnici država jugoistočne Europe raspravljali su o budućnosti Balkana kao jedne od europskih regija, o izazovima koje pred regionalnu suradnju postavlja izbjeglička kriza te o prilikama za financijska ulaganja u regionalne projekte.
 

Autor: Odbor za europske poslove