Jandroković sudjelovao na konferenciji „Europski put Bosne i Hercegovine: izazovi i perspektive“

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković sudjelovao je na zagrebačkoj konferenciji o temi „Europski put Bosne i Hercegovine: izazovi i perspektive“ koja je održana u organizaciji Ureda za informiranje Europskoga parlamenta u Republici Hrvatskoj. 

Na konferenciji su, između ostalih, sudjelovali i zastupnici Europskoga parlamenta izabrani u Republici Hrvatskoj Tonino Picula, Dubravka Šuica, Andrej Plenković i Jozo Radoš, šef Delegacije i posebni predstavnik Europske Unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark i nadzornik okruga Brčko Bruce Berton i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić. 

U uvodnome dijelu konferencije ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač istaknuo je da Hrvatska podržava obnovljeni pristup pregovorima Europske unije s BiH, da je za Hrvatsku izuzetno važna europska perspektiva Bosne i Hercegovine te da Hrvatska kao jedna od potpisnica Dejtonskoga sporazuma ima posebnu odgovornost prema BiH. 

Gordan Jandroković iz perspektive hrvatskoga iskustva pregovora naveo je važnost političke i tehničke sastavnice strukturiranja. Istaknuo je i važnost postignutoga političkog konsenzusa svih parlamentarnih stranaka o europskim pitanjima te dogovora da se rasprave o dnevnopolitičkim temama stavljaju u drugi plan. Govoreći o tehničkoj razini, Jandroković je rekao da svaka zemlja koja je u pregovaračkome procesu s Europskom unijom treba pronaći optimalni model funkcioniranja kako bi uspostavila institucionalnu strukturu koja će maksimalno usmjeriti kapacitete na ispunjavanje uvjeta za članstvo u Uniji.  

Sudionici su se tijekom rasprave složili da, unatoč brojnim izazovima i poteškoćama, Bosna i Hercegovina treba nastaviti s približavanjem Europskoj uniji te da je europski okvir ujedno i prilika za unutarnju stabilizaciju BiH. 
 

Autor: Odbor za europske poslove