Karmela Caparin primila predstavnicu Federacije žena iz Kube

Zagreb - Potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora Karmela Caparin primila je u radni posjet Karolinu Amador Perez, zaduženu za europska pitanja u kubanskoj Federaciji žena.

Karmela Caparin na početku razgovora zahvalila je na potpori koju je Kuba dala hrvatskom članstvu u Vijeću sigurnosti.  Istaknula je da je ravnopravnost spolova jedna od najvećih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, te je kratko upoznala gošću sa strukturom, ulogom i radom saborskog Odbora za ravnopravnost spolova. Primijetila je da je ovo područje dobro pravno normirano, sa krovnim dokumentom Nacionalnom politikom za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010. godine. Istaknula je da u sadašnjem sazivu Hrvatskoga sabora koji broji 153 zastupnika, 32 su žene, što čini otprilike 21 posto Zastupljenost žena na lokalnom nivou nešto je lošija, no pomaci su vidljivi, ustrojena su Povjerenstva za ravnopravnost spolova na razini županija i gradova.

Karolina Amador Perez predstavila je svoju organizaciju, rekavši da ova najveća nevladina organizacija koja promiče prava žena i djece i brine o njihovoj zaštiti, permanentno surađuje s  kubanskim parlamentom i vladom na donošenju i provedbi propisa iz ovog područja. Naglasila je da kubanski parlament također ima stalan odbor koji se bavi zaštitom prava djece i žena, a na nivou države donesena je nacionalna politika, točnije akcijski plan za određeno razdoblje, koji prioritet daje preventivnim programima. „Specifičnost Kube je da svi djelujemo kao mreža, dakle vlada, parlament i mi, kad su u pitanju strateška pitanja i strateški dokumenti djelujemo jedinstveno“, izjavila je Perez. Zaključno je iznijela neke zanimljive statističke podatke, primjerice kao: 67 posto visokoobrazovanih na Kubi čine žene, čak 83 posto sveučilišnih profesora su žene, a postotak žena u kubanskom parlamentu je 43 posto.     

Autor: Služba za odnose s javnošću