Kosor i Božinović održali sastanak s članom Odbora za vanjsku politiku Narodne skupštine Republike Koreje Jae Kwon Shimom

Zagreb - Članovi Odbora za vanjsku politiku Jadranka Kosor i Davor Božinović sastali su se danas s Jae Kwon Shimom, članom Odbora za vanjsku politiku Narodne skupštine Republike Koreje. 

Na početku razgovora razmijenjena su mišljenja o bilateralnim odnosima Hrvatske i Koreje koji su ocijenjeni vrlo dobrima i prijateljskima. Nedavnim službenim posjetom predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke Republici Koreji učinjen je značajan korak u učvršćivanju političkih odnosa, a tome će doprinijeti i najavljeni uzvratni posjet predsjednika Narodne skupštine Koreje Hrvatskoj. 

- Posljednjih nekoliko godina zanimanje korejskih turista za posjet Hrvatskoj vrlo je veliko i u stalnom je porastu, rekao je Jae Kwon Shim. Stoga daljnjem razvoju suradnje značajno može doprinijeti što skorije potpisivanje Ugovora o zračnom prometu koji je inicirala korejska strana. Navedeni ugovor pretpostavka je uspostave izravnih zračnih linija između Hrvatske i Koreje što bi olakšalo ostvarivanje intenzivnije gospodarske i kulturne suradnje te suradnje na području umjetnosti i obrazovanja. 

Tijekom razgovora govorilo se i o otvaranju veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Koreji čiji je postupak u tijeku. Sugovornici su se osvrnuli i na aktualna vanjskopolitička i sigurnosna pitanja, prije svega na situaciju u Ukrajini te u području sjeveroistočne Azije.
 

Autor: Služba za medije