Kregar se sastao s izaslanstvom austrijskoga parlamenta

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-austrijske međuparlamentarne skupine prijateljstva Josip Kregar sastao se s izaslanstvom austrijskoga parlamenta: Nikolausom Berlakovichem (ÖVP), predsjednikom austrijsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva, zastupnicima  Hubertom Fuchsom, Nurten Yilmaz i Christopherom Varvikom.
 
Josip Kregar je sa zadovoljstvom istaknuo kako Austriju i Hrvatsku povezuje duga zajednička povijest i između dvije zemlje nema otvorenih pitanja. Austrija je  Hrvatskoj bila potpora u ostvarivanju svih važnih ciljeva kao što su npr. ulazak u Europsku uniju, a prije toga u NATO. 
 
Veliki izazov za obje države je rješavanje trenutačne migracijske krize čiji humanitarni aspekt nije upitan i ničim ga ne  bi trebalo uvjetovati. Problem predstavljaju ekonomski migranti u vezi s čim na razini EU-a treba zauzeti čvrsti politički stav, složili su se sugovornici.

Nikolaus Berlakovich podržao je napore Hrvatske u zbrinjavanju i transferu izbjeglica. Govoreći o odnosima Hrvatske i Austrije, naglasio je kako je turistička suradnja vrlo dobra te je istaknuo važnost produbljivanja gospodarskih odnosa.

Odnosi na razini parlamenata su odlični, no parlamentarci obiju zemalja mogu dati još veći doprinos i u jačanju odnosa na području znanosti, kulture i sporta.  
 

Autor: Hrvatsko-austrijska međuparlamentarna skupina prijateljstva