Marija Lugarić sudjeluje na 133. zasjedanju Interparlamentarne unije

Ženeva - Članica Izvršnoga odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji (IPU), članica Upravnoga odbora Skupine 12+ pri IPU-u i članica Odbora Foruma mladih parlamentaraca IPU-a Marija Lugarić sudjeluje na 133. skupštini Interparlamentarne unije koja se od 17. do 21. listopada održava u Ženevi. 

Na skupštini sudjeluje oko 670 zastupnika iz 134 parlamenta, uključujući 94 predsjednika i potpredsjednika parlamenata, 218 parlamentarnih zastupnica kao i značajan broj mladih parlamentaraca.
 
Glavna tema drugoga ovogodišnjeg zasjedanja IPU-a je "Moralni i gospodarski imperativ za pravednije, bolje i humanije migracije". Zasjedanje je otvoreno obraćanjima predsjednika IPU-a Sabera Chowdhuryija, ravnatelja Međunarodne organizacije za migracije Williama Lacyija Swinga, ravnatelja Međunarodne organizacije rada Guya Rydera te potpredsjednice Parlamentarne skupštine afričkih, karipskih i pacifičkih država i EU-a Cécile Kashetu Kyenge. 

Govornici su, između ostaloga, upozorili kako unatoč tome što više od 230 milijuna migranata, izbjeglica i azilanata predstavljaju samo mali postotak svjetske populacije, ksenofobija u svijetu danas raste što dovodi do nedostatka obrazloženih rasprava i politika koje bi odgovorile na fenomen migracija. Istaknute su i opasnosti kojima su izloženi migranti, uključujući trgovanje i krijumčarenje ljudima.
 
Tijekom zasjedanja održavaju se sastanci stalnih odbora IPU-a. Na Stalnome odboru za održivi razvoj, financije i trgovinu raspravlja se o pripremama za parlamentarni sastanak u okviru UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koji će se održati 5. i 6. prosinca ove godine u Parizu. 

Tijekom sastanka Stalnoga odbora za mir i međunarodnu sigurnost održano je parlamentarno saslušanje o potrebi za poboljšanjem globalne suradnje u borbi protiv terorizma, dok će na Stalnome odboru za pitanja UN-a biti riječi o ulozi Međunarodnoga suda pravde u dogovorima u međunarodnim sporovima. 

Stalni odbor za demokraciju i ljudska prava raspravlja o nacrtu rezolucije „Demokracija u digitalnome dobu i prijetnja privatnosti i individualnim slobodama“, čije je usvajanje predviđeno po završetku zasjedanja. Također je održan i Sastanak parlamentarnih zastupnica, sastanak Foruma mladih parlamentaraca IPU-a te sastanci Odbora za pitanja Bliskog istoka i Odbora za ljudska prava parlamentaraca.

Marija Lugarić je u nedjelju sudjelovala na sastancima Odbora i Foruma mladih parlamentaraca IPU-a gdje je, između ostaloga, sudjelovala u raspravi o mjerama i politikama koje bi spriječile pridruživanje mladih terorističkim i ekstremističkim organizacijama. 

U ponedjeljak je, tijekom rasprave o hitnoj rezoluciji „Uloga Interparlamentarne unije, parlamenata, parlamentaraca te međunarodnih i regionalnih organizacija u pružanju potrebne zaštite i hitne pomoći onima koji su postali izbjeglice putem rata, unutarnjega sukoba i društveno-ekonomske situacije, u skladu s načelima međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnim konvencijama“, skrenula pozornost na nužnost zaštite i posebnih pristupa prema mladima, osobito mladim ženama, kao posebno ranjivoj i ugroženoj skupini među izbjeglicama.
 
Zastupnica Lugarić danas će također sudjelovati u općoj raspravi o migracijama gdje će predstaviti iskustva, rješenja i stavove Republike Hrvatske vezane uz migracijsku krizu, a bit će i članica Odbora za izradu nacrta hitne rezolucije. Sutra se očekuje paritetna rasprava „Parlamentarni nadzor i politička volja“, u organizaciji Sastanka parlamentarnih zastupnica, gdje će biti jedna od panelista.
 
U okviru zasjedanja Interparlamentarne unije održava se i sastanak Udruženja glavnih tajnika parlamenata na kojem sudjeluje tajnica Hrvatskoga sabora Lidija Bagarić. Zadaće ovoga konzultativnoga tijela IPU-a, čiji je cilj olakšati osobni kontakt između nositelja dužnosti glavnih tajnika u parlamentima ili parlamentarnim skupštinama, uključuju i proučavanje zakona, postupaka i radnih praksi različitih parlamenata te predlaganje mjera za njihovo poboljšanje, kao i pružanje pomoći IPU-u.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove