Marija Lugarić sudjeluje na sastanku geopolitičke skupine 12+ pri Interparlamentarnoj uniji

Bruxelles – Članica Izvršnoga odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji i članica Upravnoga odbora 12+ geopolitičke skupine pri Interparlamentarnoj uniji (IPU) Marija Lugarić sudjeluje na radnome sastanku Upravnoga odbora 12+ geopolitičke skupine pri IPU-u, koji se održava 2. ožujka u belgijskome Senatu u Bruxellesu.

Glavne teme prvoga ovogodišnjeg sastanka Upravnoga odbora 12+ geopolitičke skupine uključuju pripreme za 132. skupštinu Interparlamentarne unije koja će se održati od 28. ožujka do 1. travnja u Hanoiju, u Vijetnamu, pitanja vezana uz rad Izvršnoga odbora IPU-a, poput financijskoga izvješća IPU-a za 2014. godinu i suradnje IPU-a i UN-a, pregled specijaliziranih sastanaka IPU-a održanih od 131. skupštine IPU-a u Ženevi te pripreme za parlamentarni sastanak u sklopu sljedeće UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koja će se održati u prosincu ove godine u Parizu.

Skupina 12+ jedna je od šest geopolitičkih skupina IPU-a: uz Afričku, Arapsku, Azijsko-pacifičku, Euroazijsku te Skupinu Latinske Amerike i Kariba. Skupina 12+ jedna je od najutjecajnijih pri Skupštini Interparlamentarne unije, a okuplja europske zemlje, uključujući Hrvatsku, Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe, Europski parlament te druge razvijene zemlje, poput Kanade, Australije i Novoga Zelanda.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove