Marijana Petir primila irskog veleposlanika McCabea

Zagreb - Voditeljica Skupine prijateljstva za Irsku u Hrvatskom saboru Marijana Petir primila je u službeni posjet veleposlanika Irske za Republiku Hrvatsku sa sjedištem u Republici Sloveniji Patricka McCabea.

Obostrano su konstatirani vrlo dobri bilateralni odnosi. Irska podržava buduće članstvo Hrvatske u euroatlantskim integracijama, kako u Europskoj uniji, tako i u NATO savezu. Marijana Petir podsjetila je da je za vrijeme irskog predsjedanja EU Hrvatska izborila status zemlje kandidata za članstvo u EU na čemu je Hrvatska zahvalna Irskoj, kao i na njenoj podršci kandidaturi Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a. Predstavila je Skupinu prijateljstva u Hrvatskom saboru koja broji 28 članova, što je još jedan pokazatelj velikog interesa i prijateljstva koje hrvatski parlamentarci gaje za Irsku. Pozvala je irskog veleposlanika da prisustvuje nekoj od sljedećih sjednica Skupine.

Petir je istaknula da Hrvatska i Irska dijele iste tradicijske vrijednosti i dvije su zemlje koje imaju mnoge sličnosti. Razgovaralo se i o utjecaju globalne financijske krize u Irskoj i Hrvatskoj. Petir smatra da ta kriza u hrvatskom slučaju može biti iskorištena i u pozitivnom smjeru, za povezivanje tzv. zelene i plave hrvatske njive, točnije usmjeravanju i plasiranju naših tradicijskih poljoprivrednih proizvoda, posebice prehrambenih, u turistički sektor i uslužne djelatnosti. Na pitanje irskog veleposlanika, je li Program preporoda hrvatskog sela dobio podršku hrvatske Vlade, Marijana Petir odgovorila je potvrdno, napomenuvši da je cilj vladajuće koalicije očuvati obiteljska gospodarstva i pospješiti ruralni razvoj, kako bi se mladim obiteljima omogućio ostanak na selu. Istovremeno, poduzimaju se mjere kako bi se hrvatska poljoprivreda uklopila u zajedničku poljoprivrednu politiku EU, a hrvatski seljaci educirali, organizirali i pripremili za utakmicu koja ih čeka na tržištu EU.

Irski veleposlanik napomenuo je da formalno skupine prijateljstva ne postoje u irskom parlamentu, već se one oformljuju ad hoc, najčešće prilikom međuparlamentarnih susreta i posjeta parlamentarnih delegacija i odbora. Kako u ožujku irski parlamentarci dolaze u posjet vanjskopolitičkom odboru Hrvatskoga sabora, dogovoreno je da se tom prilikom susretnu i sa Skupinom prijateljstva za Irsku u Hrvatskom saboru.

Marijana Petir na kraju razgovora izrazila je želju da u bliskoj budućnosti Irska otvori svoje veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj, posebice u svjetlu izvrsnih bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Autor: Služba za odnose s javnošću