Mario Zubović primio dužnosnika iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela Pinhasa Avivia

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u radni posjet zamjenika glavnog direktora Uprave za Srednju Europu i Euroaziju Ministarstva vanjskih poslova Izraela Pinhasa Avivia.

Obostrano je ocijenjeno, i zbog toga izraženo zadovoljstvo, da su bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Države Izrael izrazito dobri. Suradnja je posebno izražena na području znanosti i obrazovanja, brojni su zajednički projekti, a interes je obostrani. Država Izrael snažno podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju i to što je moguće ranije, rekao je Pinhas Avivi. Najavio je pojačan dolazak izraelskih turista u Hrvatsku ove godine te istaknuo turizam kao još jedno važno područje međusobne suradnje. 

Mario Zubović istaknuo je hrvatske vanjskopolitičke prioritete, ulazak u punopravno članstvo EU i NATO-a, te je pobliže upoznao visokog gosta s trenutnim stanjem pristupnih pregovora za članstvo Hrvatske u EU. Izrazio je uvjerenje da će Hrvatska postati članica NATO-a u travnju, na sljedećem summitu tog Saveza.

Razgovaralo se i o sukobima u području Gaze te mogućnosti iznalaženja rješenja za prestanak stanja koje ugrožava mir i sigurnost čitave regije. Zubović je izrazio želju da se što brže nađe rješenje za pitanja koja opterećuju mir i sigurnost na Bliskom istoku. Pinhas Avivi upoznao je Marija Zubovića s rezultatima održanih parlamentarnih izbora u Izraelu te izgledima za formiranje buduće vlade. Njegovanju dobrih odnosa dviju država pridonijet će i međuparlamentarna suradnja. Dogovarana je razmjena posjeta vanjskopolitičkih odbora dvaju parlamenata, koja bi prvo trebala uslijediti u Hrvatskome saboru, a potom u Knessetu.

Autor: Služba za odnose s javnošću