Mario Zubović primio dužnosnike parlamenta Kraljevine Švedske

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović, s članovima Odbora, sastao se s Odborom za poslove Europske unije parlamenta Kraljevine Švedske.

Središnje tema sastanka bio je proces pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Predsjednica Odbora za poslove Europske unije parlamenta Kraljevine Švedske Anna Maria Kinberg Batra istaknula je da u švedskom parlamentu postoji konsenzus o nužnosti proširenja Europske unije, kao i o potpori što skorijem članstvu Hrvatske. Dodala je kako je Hrvatska učinila golem napredak u prilagođavanju svog zakonodavstva i u reformama pojedinih sektora.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović upoznao je goste sa stajalištima Hrvatske o graničnom sporu sa Slovenijom. Istaknuvši otvorenost i spremnost za nastavak razgovora, naglasio je kako "Hrvatska neće članstvo u EU kupovati svojim teritorijem". Članovi parlamentarnog Odbora složili su se kako ovo bilateralno pitanje nije smjelo opteretiti pregovarački proces te su još jednom izrazili spremnost Hrvatske da ispuni sve postavljene kriterije. No, dodali su, potrebno je i u ovom slučaju dosljedno primjenjivati princip vladavine prava na kojem je EU izgrađena. 

Sugovornici su se završno osvrnuli na aktualnu financijsku i gospodarsku krizu. Razmijenivši stajališta o poduzetim mjerama, zaključeno je kako je i ova kriza ukazala na potrebu razvijanja solidarnosti i zajedničkog djelovanja zemalja članica Europske unije.

Autor: Služba za odnose s javnošću