Mario Zubović primio francuskog veleposlanika Pasquiera

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u nastupni posjet veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Jérômea Pasquiera.

Razgovaralo se o hrvatskom pregovaračkom procesu za članstvo u Europskoj uniji u svjetlu slovenske blokade i načina pronalaska rješenja te situacije. Mario Zubović je istaknuo da hrvatski vanjskopolitički prioritet i dalje ostaje ulazak u punopravno članstvo EU. Dodao je da je Hrvatska nepravedno zaustavljena na tom putu, unatoč provođenju svih potrebitih reformi i zadovoljavanju postavljenih kriterija za članstvo. „Žao nam je da Europska unija nije našla snage da se čvrsto suprotstavi slovenskoj blokadi. Nije pošteno tražiti od Hrvatske da razgovara o granici dok je se drži pod blokadom. Ako Unija uistinu želi pomoći Hrvatskoj, onda treba inzistirati na tome da Hrvatska ima isti tretman i ista prava kao i druge zemlje, jer ako je Slovenija ušla u Europsku uniju s istim problemom, onda bi to trebala moći i Hrvatska“, rekao je Zubović. Upravo stoga drži nekorektnim zahtjev Slovenije da se rješenje graničnog pitanja stavlja pred Hrvatsku kao uvjet deblokade njezinih pregovora za članstvo u Uniji. Slovenija time izravno zaustavlja put Hrvatske u Europsku uniju, izjavio je Zubović.

Francuski veleposlanik Pasquier rekao je da je Francuska svjesna stanja i smatra da ono nije dobro ni za Hrvatsku ni za Europsku uniju, ali niti za Sloveniju. Naglasio je da se Europska unija temelji na načelima solidarnosti i suradnje, a nipošto ne na načelima dvostranih sukobljavanja, te će Francuska i nadalje ulagati napore kako bi se našlo rješenje, u prvom redu kako bi se nastavili hrvatski pristupni pregovori. Pasquier smatra da slovenski nacionalni interes nikako ne može biti blokiranje hrvatskog puta u Europsku uniju te da je potrebno više izravnih kontakata i komunikacije između Hrvatske i Slovenije kako bi se prevladao problem koji nije ni u čijem interesu.