Mario Zubović primio izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović i članovi Odbora primili su u radni posjet izaslanstvo Povjerenstva za vanjsku politiku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koje je predvodio predsjednik Povjerentsva Slavko Matić.

U razgovorima je stavljen imperativ na njegovanje dobrosusjedskih odnosa i produbljivanje suradnje na svim poljima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uvodno je Mario Zubović predstavio hrvatske vanjskopolitičke prioritete koji su, uz članstvo u EU i NATO-u, razvijanje dobrosusjedskih odnosa. Konstatirao je da su odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobri, ali kako Hrvatska želi da budu na najvišoj mogućoj razini. Smatra da je rješavanje bosansko-hercegovačkog pitanja bitno za prosperitet svih država nastalih na tlu bivše SFRJ. Hrvatska želi što bolje unutarnje funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Također, Hrvatska želi da se Bosna i Hercegovina što brže ekonomski razvija, da bude sigurna i prosperitetna država, rekao je Zubović.

Slavko Matić ocijenio je da se bosansko-hercegovački i hrvatski vanjskopolitički ciljevi apsolutno podudaraju. Zacrtan put Bosne i Hercegovine su euroatlantske integracije i njima nema alternative. Daljnji prioritet je produbljivanje i unapređenje dobrosusjedskih odnosa. „Izuzetno bitno je njegovanje odličnih odnosa sa Hrvatskom i Srbijom, s obzirom na činjenicu konstitutivnosti triju naroda Bosne i Hercegovine, bošnjačkoga, hrvatskoga i srpskog“, rekao je Matić. Bosnu i Hercegovinu 2009. godine očekuje rekonstrukcija Daytonskog mirovnog sporazuma i pronalaženje novog ustavnog rješenja. Ono treba biti na zadovoljstvo svih triju konstitutivnih naroda, te takvo koje će prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao funkcionalnu i održivu državnu zajednicu, rekao je Matić, dodajući da je jedini mogući način uređenja BiH onaj temeljen na dogovoru svih triju konstitutivnih naroda. Smatra da hrvatska iskustva iz pregovora s EU Bosni i Hercegovini mogu biti od velike pomoći.

U razgovorima je naglašena činjenica da Hrvatska i BiH imaju interes jačanja ekonomske razmjene i poticanja investicija, a tu je i potreba jačanja projekata prekogranične suradnje te stvaranje svih prijeko potrebnih uvjeta za dobrovoljan povratak izbjeglica.

Autor: Služba za odnose s javnošću