Mario Zubović primio ministricu vanjskih poslova Sjedinjenih Meksičkih Država

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Mario Zubović primio je ministricu vanjskih poslova Sjedinjenih Meksičkih Država Patriciu Espinosa Cantellano u sklopu njezinog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. 

Ovaj posjet meksičke ministrice vanjskih poslova prvi je posjet na ministarskoj razini uopće još od uspostave diplomatskih odnosa i neovisnosti Hrvatske.

Ispričavši predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića, koji zbog hitno zakazanog sastanka na najvišoj državnoj razini nije mogao primiti ministricu Espinoza, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Zubović je izrazio zadovoljstvo što između Hrvatske i Meksika ne postoje otvorena pitanja u bilateralnim odnosima. „No, smatram da bi Hrvatska i Meksiko trebali poboljšati suradnju u svakom smislu“, rekao je predsjednik Zubović. U vezi s time je posebno istaknuo suradnju na parlamentarnoj razini kao i to da bi svakako trebalo unaprijediti gospodarske odnose između dvije zemlje. U cilju olakšanja komunikacije između Hrvatske i Meksika trebalo bi pojednostaviti proceduru izdavanja viza za hrvatske građane koji u velikom broju posjećuju Meksiko, rekao je predsjednik saborskog vanjskopolitičkog odbora.

Meksička ministrica vanjskih poslova Espinoza je rekla kako Meksiko želi unaprijediti odnose s Hrvatskom i naglasila kako i u meksičkom parlamentu postoji snažno izražen interes za suradnju i razmjenu posjeta s Hrvatskim saborom. Kazala je kako u Meksiku pozorno prate proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji izrazivši uvjerenje da će hrvatsko članstvo u EU uvelike olakšati razvoj suradnje Hrvatske i Meksika, te je čestitala Hrvatskoj na rezultatima koje je postigla usprkos znatnim poteškoćama na putu ulaska u EU, s kojima se prijašnje države kandidati nisu morali suočavati. „Odlučni smo u tome da budemo prisutniji ovdje, a to je i smisao ovog posjeta“, istaknula je ministrica vanjskih poslova Patricia Espinosa Cantellano.

O potrebi jačanja kulturne suradnje govorio je voditelj Hrvatsko-meksičke skupine prijateljstva Marin Jurjević koji je rekao kako u Ciudad de Méxicu živi i mala hrvatska zajednica.

Autor: Služba za odnose s javnošću