Mario Zubović primio predsjednika Odbora za vanjsku politiku Sejma Republike Poljske Andrzeja Halickog

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović i članovi Odbora primili su u radni posjet predsjednika Odbora za vanjsku politiku Sejma Republike Poljske Andrzeja Halickog i članove Odbora.

Mario Zubović je zahvalio na podršci koju Poljska pruža Hrvatskoj u procesu europskih integracija, kao i dobrodošlici kojom je vanjskopolitički odbor Hrvatskog sabora primljen u Sejmu prilikom posljednjeg boravka u Republici Poljskoj. Hrvatska je zainteresirana za unapređenje međusobne suradnje na raznim područjima, među kojima je svakako turizam jedno od najperspektivnijih, znajući za zanimanje i interes poljskih turista za dolazak na Jadran, mogućnost ulaganja na hrvatskoj obali i kupnju nekretnina. Zubović je izložio trenutačni status hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, izrazivši zadovoljstvo deblokadom pregovora, otvaranjem šest novih i privremenim zatvaranjem pet pregovaračkih poglavlja te realnom mogućnošću da do kraja godine budu otvorena sva poglavlja. Time bi 2010. bila godina zaključenja pregovara. Izrazio je uvjerenje da bi brzi ulazak Hrvatske u Europsku uniju značio puno za cijelu regiju, posebice za jačanje sigurnosti i stabilnosti, iznijevši očekivanja i želju Hrvatske da sve bivše jugoslavenske republike što prije postanu članice europske obitelji. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Sejma Andrzej Halicki čestitao je Hrvatskoj na deblokadi pregovora, istaknuvši da je Hrvatska važan poljski partner, te je stoga Poljskoj iznimno važno da Hrvatska postane članica Unije što prije. „Hrvatska bi već sada bez ikakvih problema mogla postati članicom Europske unije, a odnosi Poljske i Hrvatske mogu biti putokaz drugima na kojoj razini bilateralni odnosi mogu biti i kako dvije zemlje trebaju surađivati“. Naglasio je da je Poljskoj također vrlo važno da u Uniju uđu sve zemlje srednje Europe. Izrazio je zadovoljstvo što će prvi koncert u Europi kojim započinje svečano obilježavanje godine velikog poljskog skladatelja i pijanista Frédérica Chopina biti održan upravo u Zagrebu. Halicki je zahvalio na podršci i pomoći koju poljska manjina, iako malobrojna, dobiva u Republici Hrvatskoj, posebno na pomoći u očuvanju poljskog jezika, kulture i tradicije. 

I potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku Sejma Republike Poljske Jolanta Szymanek-Deresz izjavila je da je Poljska vrlo jasna u svojoj podršci Hrvatskoj. „Cijelo poljsko društvo je veliki zagovornik Hrvatske, u Poljskoj imate veliku podršku i ona nije samo na deklarativnoj razini već ćemo uložiti maksimalne napore kako bi Hrvatska što skorije pristupila u članstvo Europske unije“. Dodala je da je Poljska zagovarateljica širenja europske ideje mira, stabilnosti i sigurnosti, gospodarske i svake druge suradnje, uopće jačanja procesa demokratizacije, s ciljem zahvaćanja sve većeg broja zemalja.

Autor: lužba za odnose s javnošću