Mario Zubović primio veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Pétera Györkösa

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u radni posjet veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Pétera Györkösa.

Razmijenjena su mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, stanju bilateralnih odnosa te statusu hrvatskih pristupnih pregovora. Mađarski veleposlanik pozdravio je postignut dogovor hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora u Ljubljani, kojim se omogućava nastavak hrvatskih pregovora za članstvo u Europskoj Uniji, iznijevši očekivanja Mađarske da će Hrvatska u najskorije vrijeme zaključiti tehničke pregovore i postati punopravna članica europske obitelji država Unije.

"I sada, bez formalnog članstva Hrvatske u Uniji, mi surađujemo s Hrvatskom kao da je ona članica Europske unije", rekao je mađarski veleposlanik, predstavivši čitav niz uspješnih projekata na kojima zajednički rade hrvatska i mađarska vlada. Posebno je izdvojio uspješno dovršene projekte na izgradnji cestovnih koridora koji povezuju dvije zemlje, te buduće planove koji uključuju zajedničku izgradnju željezničkih pravaca. Naglasio je da se slijedećih dana održava zajednička sjednica hrvatske i mađarske vlade na kojoj će se potpisati dvanaest sporazuma i ugovora, s jasnom vizijom bilateralne suradnje za sljedećih deset do dvadeset godina, "što je najbolja poruka Europskoj uniji kako Hrvatska regionalno surađuje".

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora mađarskog parlamenta uputio je poziv predsjedniku Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mariju Zuboviću da posjeti mađarski parlament, što je on prihvatio, naglasivši da su odnosi dviju zemalja takvi da mogu poslužiti kao primjer regionalne suradnje. Pozdravio je postignut dogovor u Ljubljani kojim se omogućava nastavak pristupnih pregovara i nastavak pregovora o rješavanju graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije.

Autor: Služba za odnose s javnošću