Mario Zubović primio zastupnika Europskog parlamenta i supredsjedatelja Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-RH Gunnara Hökmarka

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio je zastupnika Europskog parlamenta i supredsjedatelja Zajedničkog parlamentarnog odbora Europska unija-Republika Hrvatska Gunnara Hökmarka. Na sastanku je sudjelovala i članica Odbora za vanjsku politiku Marija Pejčinović Burić.

Na sastanku se razgovaralo o sljedećem desetom sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-RH u Strasbourgu. Mario Zubović i Gunnar Hökmark razmijenili su stajališta o temama koje će biti na dnevnom redu Zajedničkog parlamentarnog odbora. Mario Zubović predložio je da jedna od tema bude i globalno zatopljenje i zaštita okoliša, što je Hökmark spremno prihvatio. 

Sugovornici su razgovarali i o dinamici pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, a predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zubović rekao je da je Hrvatska, bez obzira na blokadu pregovora, intenzivno radila na ispunjavanju svih pregovaračkih obveza. Hrvatski je sabor od početka 2008. godine do danas donio 180 zakona koji se odnose na prilagodbu hrvatskoga zakonodavstva pravnoj stečevini Europske unije, istaknuo je Zubović.

Osvrnuvši se na granični spor sa Slovenijom, Zubović je podsjetio je da je to bilateralno pitanje te da ne bi trebalo utjecati na pregovarački proces. Zubović je također istaknuo da će buduće punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji imati pozitivan utjecaj za cijelu regiju.

U nastavku se razgovaralo o provedbi reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Mario Zubović naglasio je da je Republika Hrvatska, bez obzira na aktualnu globalnu ekonomsku krizu, spremna učiniti sve kako bi osigurala financijska sredstva za provedbu zadanih reformi.

Autor: Služba za odnose s javnošću