Mario Zubović sudjelovao na Konferenciji COFACC-a

Visby - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović sudjelovao je od 6. do 8. rujna 2009. na Konferenciji predsjednika vanjskopolitičkih odbora parlamenata država članica EU i država kandidatkinja - COFACC. Konferencija je održana u gradu Visbyju na švedskom otoku Gotlandu.

Tijekom konferencije koju je organizirao švedski parlament, predsjednici vanjskopolitičkih odbora država članica EU, predstavnici Hrvatske, Makedonije, Turske, Islanda i Norveške raspravljali su o aktualnim pitanjima vanjske politike EU tijekom švedskog predsjedništva, uključujući i nastavak procesa proširenja EU, te o jačanju suradnje na Baltiku, stanju u Afganistanu i na Bliskom istoku. Na Konferenciji su sudjelovali i visoki predstavnik EU za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, švedski ministar vanjskih poslova Karl Bildt i posebni izaslanici EU za Afganistan i Pakistan te za mirovni proces na Bliskom istoku, Ettore Francesco Sequi i Marc Otte. 

Na marginama sastanka, predsjednik saborskog vanjskopolitičkog odbora Mario Zubović razgovarao je sa svojim islandskim kolegom Arnijem Thorom Sigurdssonom, kojeg je izvijestio o tijeku i pojedinim etapama hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u EU, hrvatskoj pregovaračkoj strukturi, ulozi Hrvatskog sabora u pregovorima te radu Zajedničkog parlamentarnog odbora RH – EU. Razmijenjena su i mišljenja o daljnjem tijeku proširenja EU i kandidaturi Islanda te je dogovorena daljnja suradnja dvaju odbora. Zubović je o pitanjima vezanim uz hrvatske pristupne pregovore i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa razgovarao s domaćinom sastanka predsjednikom Odbora za vanjsku politiku švedskog parlamenta Göranom Lennmarkerom, kao i s drugim sudionicima Konferencije.

Autor: Odbor za vanjsku politiku