Melita Mulić održala sastanak s veleposlanikom Ukrajine Oleksandrom Levčenkom

Zagreb - Danas je u Hrvatskome saboru održan sastanak veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandra Levčenka i zastupnice i članice Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Melite Mulić.

Veleposlanik Levčenko informirao je zastupnicu Mulić o aktualnim događajima u Ukrajini. Pri tome je istaknuo kako nažalost nisu ostvarene ključne točke iz sporazuma iz Minska, iz rujna prošle godine, posebno vezano uz prestanak oružanoga sukoba i povlačenje vojnih snaga s teritorija te zemlje. Veleposlanik je također izvijestio o nedavnim napadima na gradove Krematorsk i Mariupolj gdje je poginuo i ranjen veći broj ljudi. Iskazao je sumnju u skori završetak sukoba ako se ruska strana ne odluči povući s Krima i istočnih dijelova Ukrajine.

Zastupnica Mulić zahvalila je na iznesenim informacijama te skrenula pozornost na sastanak na vrhu koji je za danas zakazan u Minsku. Ondje bi se trebale potvrditi provedbene mjere za realizaciju sporazuma iz Minska, na inicijativu njemačke kancelarke Merkel i francuskoga predsjednika Hollandea. Mulić je izrazila nadu da će se sporazumom ipak uspjeti doći do mirnog rješenja sukoba te je naglasila da nažalost ima premalo vremena i prostora za daljnje taktičke korake jer je riječ o ozbiljnom sukobu na tlu Europe koji može imati vrlo ozbiljne posljedice i na globalnoj razini.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove