Milanka Opačić primila šefa Uprave za Reitox mrežu

Zagreb - Predsjednica Odbora za obitelj, mladež i šport Hrvatskoga sabora Milanka Opačić primila je šefa Uprave za Reitox mrežu i međunarodnu suradnju Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama Alexisa Goosdeela.

Alexis Goosdeel predstavio je Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama, naglasivši da je riječ o europskoj instituciji koja je decentralizirana i ima sjedište u Lisabonu. Institucija se bavi prikupljanjem podataka o zlouporabi droga i svim drugim pitanjima vezanim za ovisnosti o drogama. Podaci se prikupljaju u svim zemljama Europske unije i zemljama kandidatkinjama za Europsku uniju. Prikupljaju se epidemiološki podaci, profili korisnika koji se podvrgavaju liječenju, a obavljaju se i poslovi nadzora europskog i nacionalnog zakonodavstva. Europski Centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama predstavlja jednom godišnje Izvješće o radu Europskom parlamentu te Izvješće Europskoj komisiji o nadziranju i provođenju akcijskih planova za nadzor droge. 

Goosdeel je istaknuo i ulogu Odbora za obitelj, mladež i šport Hrvatskoga sabora kao važnog tijela koje može pridonijeti svojim aktivnim radom borbi protiv ovisnosti o drogama. Sugovornici su suglasni da je borba protiv ovisnosti težak i mukotrpan posao, a Milanka Opačić je posebno naglasila prevenciju kao najbolji način sprečavanja zlouporabe droga. Alexis Goosdeel zadovoljan je dosadašnjim radom i uloženim naporima Nacionalne informacijske jedinice za droge Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH. Upozorio je i na neke poteškoće s kojima se Nacionalna informacijska jedinica za droge susreće, kao i na važnost implementiranja zakonodavnog okvira koji se odnosi na droge. Kazao je da Hrvatska aktivno radi na pripremi za članstvo u Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama.

Sugovornici su se složili da je uloga parlamenta u borbi protiv opojnih droga i ovisnosti vrlo bitna, a Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama na raspolaganju je za sva pitanja, zaključio je Alexis Goosdeel. Goosdeel je ovom prigodom uputio poziv Odboru za obitelj, mladež i šport za uzvratni posjet Europskom centru u Lisabonu.

Autor: Služba za odnose s javnošću