Milorad Pupovac primio izaslanstvo turske Nacionalne skupštine

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac razgovarao je s izaslanstvom Odbora za europsko usklađivanje Nacionalne skupštine Republike Turske na čelu s predsjednikom Odbora Yaşarom Yakişom.

Milorad Pupovac i Yaşar Yakiş uvodno su konstatirali kako su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Središnje teme razgovora bile su proširenje parlamentarne suradnje te proces pristupanja Europskoj uniji. Kako je predsjednik Odbora za europsko usklađivanje Nacionalne skupštine Republike Turske Yaşar Yakiş izrazio zanimanje za organizaciju i djelokrug Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Milorad Pupovac predstavio je najvažnije smjernice rada Odbora koji je jedan od nositelja vanjske politike RH u okvirima međuparlamentarne suradnje. Dodao je kako Odbor ostvaruje suradnju s predstavničkim tijelima drugih država i međunarodnih organizacija osnivanjem zajedničkih tijela, skupina prijateljstva i razmjenom izaslanstava.

Izaslanstvo Odbora za europsko usklađivanje istaknulo je snažnu potporu Hrvatskoj u procesu pristupanja euroatlantskim integracijama, osvrnuvši se na nedavnu ratifikaciju Protokola o proširenju NATO saveza na Hrvatsku od strane Nacionalne skupštine Republike Turske. Na sastanku se razgovaralo i o povratku izbjeglica te o problemu migracija. Milorad Pupovac rekao je kako Hrvatska bilateralnim razgovorima sa susjednim zemljama i posebnim programima pokušava riješiti problem izbjeglica, dok se o pitanju imigranata tek treba pronaći zadovoljavajući zakonodavni okvir. 

Autor: Služba za odnose s javnošću