Milorad Pupovac primio izaslanstvo Zakonodavnog vijeća posebne upravne oblasti Hong Konga

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac s članovima Odbora primio je u posjet izaslanstvo Zakonodavnog vijeća posebne upravne oblasti Hong Konga. 

Članovi izaslanstva Zakonodavnog vijeća posebne upravne oblasti Hong Konga obavijestili su zastupnike Hrvatskoga sabora o svrsi posjeta, a to je upoznavanje s procesima demokratizacije kroz posljednjih dvadesetak godina u zemljama srednje Europe. Sugovornici su se složili da je moguć veći napredak u odnosima Hrvatske i Hong Konga, posebno na području gospodarske i parlamentarne suradnje.

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac upoznao je goste s načinom rada Hrvatskoga sabora kao i njegovih radnih tijela. Izdvojivši primarni vanjsko-politički cilj Hrvatske, pristupanje Europskoj uniji, istaknuo je potrebu dovršavanja reformi u sektoru pravosuđa i javne uprave kao i nastavak rada na manjinskim pitanjima i problematici izbjeglica.

Članove izaslanstva Zakonodavnog vijeća posebne upravne oblasti Hong Konga zanimalo je koje su pozitivne strane tranzicije koju je prošla Hrvatska, proces privatizacije te uloga parlamenta u društvu i izborni zakon. U okviru razgovora o ulozi Sabora, zastupnici su naglasili kako je potrebno jačati parlamentarizam, kako kroz rad saborskih tijela tako i intenzivnijom edukacijom građana o njihovoj ulozi u procesu donošenja odluka. Zastupnici su se složili da je veliki problem praćenje implementacije zakona, kao i visok stupanj stranačke kulture koja ponekad koči neovisnost saborskih zastupnika.  
Saborski zastupnici upoznali su goste iz Hong Konga s izbornim zakonom, sa statusom i pravima manjina u Republici Hrvatskoj te s preostalim reformama koje predstoje Hrvatskoj prije ulaska u Europsku uniju.

Autor: Služba za odnose s javnošću