Milorad Pupovac primio voditelja Ureda Svjetske banke u RH Andrasa Horvaija

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac sastao se s voditeljem Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj Andrasom Horvaijem.

Andras Horvai uvodno je predstavio projekte koje sufinancira Svjetska banka i koji su usmjereni na intenziviranje socijalne inkluzije i izgradnju komunalne infrastrukture u općinama na područjima od posebne državne skrbi.

Središnja tema razgovora bila je ekonomska perspektiva za 2009. godinu, posebno u svjetlu nadolazećih lokalnih izbora. Sugovornici su se složili da se svijet suočava s iznimno teškom ekonomskom krizom koja se sve intenzivnije reflektira i na Hrvatsku. Milorad Pupovac istaknuo je kako je u ovim trenucima nužno potaknuti međustranačku suradnju te stvoriti okruženje koje će biti poticajno za nove inicijative i strateška rješenja. Dodao je kako je također potrebno, poduzimanjem konkretnih mjera, spriječiti pad povjerenja građana prema institucijama i političarima. Andras Horvai rekao je da Hrvatska spada u zemlje koje se za sada relativno dobro nose s odjecima svjetske krize. Ipak, nastavio je, potrebno je pripremiti hrvatsko gospodarstvo za teško predstojeće razdoblje. Sugovornici su se složili kako je nužno smanjenje fiskalnih rashoda, reduciranje sive ekonomije te poticanje gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja. Andras Horvai upozorio je i na potrebu reforme socijalnih davanja zbog niskog postotka radno aktivnog stanovništva u ukupnoj populaciji.

U okviru razgovora o nadolazećim lokalnim izborima Milorad Pupovac rekao je kako se nada da će njegova stranka povećati broj predstavnika u tijelima lokalne i područne samouprave. Naglasio je i otvorenost za suradnju s drugim strankama, što je izraz političke zrelosti društva, zaključio je.

Autor: Služba za odnose s javnošću