Milorad Pupovac završio dvodnevni službeni posjet Zastupničkom domu i Senatu Češke Republike

Prag - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac završio je dvodnevni službeni posjet Zastupničkom domu i Senatu Češke Republike
 
Službenom posjetu Češkoj od 27. do 28. travnja 2015. nazočili su i predsjednici vanjskopolitičkih odbora parlamenata Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.  
 
Tijekom posjeta parlamentarna izaslanstva susrela su se s predsjednikom Odbora za vanjske poslove češkog zastupničkog doma Karelom Schwarzembergom i članovima te potpredsjednikom Odbora za vanjske poslove, obranu i sigurnost Senata Zdenekom Brožom. Održan je i susret s ministrom vanjskih poslova Lubomirom Zaoralekom i zamjenikom ministra za europska pitanja Češke Republike.
 
Službeni posjet vanjskopolitičkih odbora parlamenata regije jugoistočne Europe realiziran je nastavno na prošlogodišnji peti sastanak vanjskopolitičkih odbora parlamenata (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije) koji je održan u rujnu prošle godine u Zagrebu. Tijekom navedenog sastanka predloženo je da se predsjednici vanjskopolitičkih odbora susretnu se s istoimenim odborima Zastupničkog doma i Senata s ciljem razmjene informacija, a u kontekstu postojeće regionalne suradnje između vanjskopolitičkih odbora parlamenata regije JIE i suradnje zemalja članica Višegradske skupine.
 
Tijekom posjete potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi zemalja regije jugoistočne Europe i Češke Republike, a razgovaralo se i o mogućnostima produbljivanja suradnje u budućnosti. Također su razmijenjena mišljenja o političkim, ekonomskim i kulturnim odnosima kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Autor: Odbor za vanjsku politiku