Ministar vanjskih poslova Republike Cipar Yiorgos Lillikas u posjetu kod predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je ministra vanjskih poslova Republike Cipar Yiorgosa Lillikasa u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. 

Predsjednik Sabora je u razgovoru s ciparskim ministrom vanjskih poslova izrazio zahvalnost na potpori koju je ciparska vlada do sada pružala Republici Hrvatskoj u ostvarivanju njezinog primarnog vanjskopolitičkog cilja, članstva u Europskoj uniji. Izrazio je uvjerenje da bi u vezi s tim trebalo potaknuti suradnju odbora za vanjsku politiku i europska pitanja kao i skupina prijateljstava u hrvatskom i ciparskom parlamentu koja bi, među ostalim, omogućila prijenos ciparskih iskustava iz procesa priključenja Europskoj uniji.

Ciparski ministar vanjskih poslova je potvrdio spremnost Cipra da Hrvatskoj i dalje pruža potporu i pomoć na putu u EU rekavši kako među članicama Europske unije nema neslaganja glede hrvatskog članstva i potrebe što bržeg ulaska Hrvatske u EU. Pohvalio je Hrvatsku zbog rezultata koje je postigla na tom putu, te je podržao prijedlog o uspostavi što tješnje parlamentarne suradnje Hrvatske i Cipra. Istaknuo je da je Cipar zainteresiran da i Turska uđe u Europsku uniju čim ispuni preuzete obveze podsjetivši kako članstvo u EU donosi prije svega mir i stabilnost koji su nužni za napredak i razvoj.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora