Miodrag Demo primio obitelj poginuloga slovačkog vojnika

Zagreb - Predsjednik Odbora za ratne veterane Miodrag Demo primio je obitelj poginuloga slovačkog vojnika Igora Rige koji je kao vojnik UNPROFOR-a smrtno stradao za vrijeme misije u RH. Uz članove obitelji poginuloga vojnika na prijmu su sudjelovali i predstavnici Unije veterana Republike Slovačke te pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić, umirovljeni bojnik HV-a Denis Deković i saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

Slovački vojnik Igor Rigo poginuo je kao vojnik UNPROFPR-a tijekom Domovinskoga rata 1993. na području Ličkoga Osika. On je prvi vojnik Republike Slovačke koji je stradao u međunarodnim vojnim operacijama. Veterani Domovinskoga rata RH pomogli su Uniji ratnih veterana Republike Slovačke da lociraju mjesto pogibije vojnika te je na istome mjestu podignuta spomen-ploča. 

Na današnjem prijmu uručena su priznanja zaslužnim predstavnicima Republike Hrvatske koji su pružili potporu podizanju spomen-ploče. Predsjedniku Odbora za ratne veterane Miodragu Demi i pomoćniku ministra branitelja Stjepanu Sučiću uručene su medalje mira Unije ratnih veterana Slovačke, a plaketa Unije uručena je umirovljenome bojniku Denisu Dekoviću. 

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Odbora za ratne veterane Miodrag Demo zahvalio je na priznanju te istaknuo vrlo dobru suradnju dviju zemalja na različitim područjima.  Posebno je naglasio važnost zajedništva na putu ostvarenja mira. 

Zastupnik češke i slovačke nacionalne Vladimir Bilek podsjetio je da se doprinos jednoga čovjeka koji je dao život za mir u našoj domovini ne može ničim mjeriti. - Kompletne slovačke jedinice koje su djelovale u okviru UNPROFOR-a nisu samo branile mir u našoj zemlji, nego su pomagale i tijekom obnove na ratom pogođenim područjima, dodao je Bilek. 

Majka poginuloga slovačkog vojnika Eva Rigova ovom je prigodom zahvalila svima koji su pružali potporu podizanju spomen-ploče te tako omogućili sjećanje na pogibiju njezina sina.
 

Autor: Služba za medije