Mondekar, Boljunčić i članovi Odbora za obitelj, mlade i sport održali sastanak s povjerenikom Navracsicsem

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Valter Boljunčić s članovima odbora te članovi Odbora za obitelj, mlade i sport održali su sastanak s povjerenikom Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiborom Navracsicsem.
 
Sastanak je otvorio predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar podsjetivši da je povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics četvrti povjerenik koji je posjetio Hrvatski sabor te da današnji sastanak potvrđuje nastavak uspješne suradnje Sabora s Europskom komisijom. 

- Područja koja pokriva portfelj povjerenika Tibora Navracsicsa izrazito su važna za Europsku uniju u cjelini, istaknuo je Mondekar. 
 
Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Valter Boljunčić osvrnuo se na hrvatsku Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije te istaknuo osnovne ciljeve Strategije koji uključuju cjeloživotno obrazovanje, strukovno obrazovanje mladih te usmjerenost obrazovanja i znanosti za opće dobro. 
 
U predstavljanju portfelja povjerenik Europske komisije Tibor Navracsics istaknuo je područje obrazovanja kao vrlo važno, posebice u kontekstu budućega zaposlenja mladih kao i njihova sudjelovanja u demokratskim procesima. Podsjetio je na aktualni problem velike nezaposlenosti mladih u članicama Unije te dodao da se državama članicama pokušava pomoći različitim modalitetima u prevladavanju toga značajnog problema.

Povjerenik je pohvalio Hrvatsku zbog izrazito niska postotka učenika koji rano napuštaju školovanje prije prve kvalifikacije, a koji iznosi samo 3,7 posto. Dodao je da je cilj Europske unije do 2020. postići da taj broj bude deset posto. 
 
Sugovornici su razmijenili mišljenja i o jedinstvenom digitalnom tržištu EU-a, njegovim osnovnim ciljevima i mogućnostima s posebnim osvrtom na audiovizualne medijske usluge. Bilo je riječi i o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) te njegovim učincima na gospodarstva zemalja članica, posebice u kontekstu zaštite geografskoga podrijetla te GMO hrane.
 

Autor: Služba za medije