Na sjednici Odbora za europske poslove predstavljeni prioriteti nizozemskoga predsjedanja Vijećem EU-a

Zagreb – Na prvoj sjednici Odbora za europske poslove u osmome sazivu Hrvatskoga sabora nizozemska veleposlanica Ellen Berends predstavila je prioritete nizozemskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, a voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević Program rada Europske komisije za 2016. godinu. 

Berends je kao temelj nizozemskoga predsjedanja istaknula četiri prioritetna područja: migracije i međunarodnu sigurnost, inovacije i otvaranje novih radnih mjesta u Europskoj uniji, financijsku stabilnost te klimatsku i energetsku politiku. Predstavljajući Program rada Europske komisije za 2016., Baričević je rekao kako će se Komisija tijekom ove godine usredotočiti na ograničen broj inicijativa koje mogu dati konkretne rezultate. Berends i Baričević istaknuli su važnost suradnje rotirajućih predsjedništava Vijećem Europske unije i Europske komisije radi ostvarivanja ciljeva koji pridonose blagostanju europskih građana.

Zaključno je Jandroković izrazio nadu u nastavak uspješne suradnje Odbora sa svim relevantnim nacionalnim i europskim dionicima u radu na europskim temama. Istaknuo je kako je rasprava o prioritetima nizozemskoga predsjedanja i Programu rada Komisije temelj za donošenje Radnoga programa za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2016. - dokumenta koji će odrediti prioritete Sabora u europskim poslovima. 
 

Autor: Odbor za europske poslove