Najbolje poznavanje Sabora u kviz-natjecanju pokazao učenik Mato Vidaković iz Đurđevca

Zagreb - Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, održala je danas treće online kviz natjecanje pod nazivom "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?". 

Najuspješniji učenik bio je Mato Vidaković iz Osnovne škole Grgura Karlovčana iz Đurđevca s točnim odgovorima na svih trideset pitanja na koje je odgovorio u 9 i pol minuta. 

Drugo i treće mjesto osvojili su Lorena Jedvaj i Dominik Bogati iz Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine. Četvrto mjesto dijele Marko Rastija iz ove slatinske osnovne škole i Marta Mandić iz Osnovne škole Antuna Branka Šimića iz Zagreba, a iz ove zagrebačke osnovne škole je i dobitnik petoga mjesta, Stipe Barišić. 

U online natjecanju sudjelovalo je 216 učenika 6., 7. i 8. razreda s 216 svojih zamjenika. Sudjelovale su 72 osnovne škole iz cijele Hrvatske. Kviz-pitanja proizašla su iz nastavnog plana i programa povijesti 6., 7. i 8. razreda, uključujući odgojno-obrazovne ishode Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole. 

Učenici svih škola sudionica natjecanja pokazali su zavidno poznavanje Hrvatskoga sabora, njegove uloge u hrvatskoj povijesti, ali i znanje o suvremenom Saboru, načinu njegova rada te pravima i odgovornostima saborskih zastupnika. Provedbom kviza „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ Sabor primjerom pokazuje kako institucije izvan odgojno-obrazovnog sustava mogu doprinositi ostvarenju složenih ciljeva građanskog odgoja i obrazovanja. 

Nagrade trima najuspješnijim školama - slatinskoj, zagrebačkoj i Osnovnoj školi Stjepana Radića iz Božjakovine - su prijenosna računala koja će im uručiti predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner na prigodnoj svečanosti.
 

Autor: Služba za građane