Nansi Tireli primila predstavnice udruga civilnoga društva iz Bosne i Hercegovine

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli, zajedno s članicom Odbora Melitom Mulić, susrela se danas s predstavnicama udruga civilnoga društva iz Bosne i Hercegovine koje u sklopu projekta razvojne suradnje s udrugom B.a.b.e. borave u studijskome posjetu Republici Hrvatskoj.

Rad saborskoga Odbora za ravnopravnost spolova, njegova suradnja s predstavnicima nevladinih organizacija te mogućnosti utjecaja članica i članova Odbora na promjene predloženih tekstova zakona vezanih uz problematiku rodne ravnopravnosti bili su u središtu zanimanja predstavnica udruga civilnoga društva iz Bosne i Hercegovine.

 – Odbor za ravnopravnost spolova, osim donošenja mišljenja o određenim prijedlozima zakona prije prvoga čitanja na plenarnoj sjednici, čestom organizacijom okruglih stolova ili tematskim sjednicama nastoji što više skrenuti pozornost javnosti i medija na određenu temu, pojasnila je Nansi Tireli. Ocijenivši suradnju s nevladinim organizacijama vrlo dobrom, istaknula je kako je takva suradnja korisna jer se određeni problemi bolje mogu sagledati iz različitih pozicija. – Ovakav vid dijaloga doprinosi kvaliteti zakonskih rješenja jer se zakoni donose na korist svih građana, dodala je.  

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. istaknula je obrazovanje kao jednu od tema projekta razvojne suradnje kojem je glavni prioritet osnaživanje žena u društvu. Ustvrdila je kako je učinjen vrlo mali pomak u obrazovnome sustavu koji i dalje podržava stereotipe o ženama, što se još uvijek može uočiti u školskim udžbenicima.– Želimo ukazati da je potrebno učiniti određene promjene u kurikulumu za osnovne i srednje škole, a planiramo i povesti raspravu o stereotipima o ženama u medijima, rekla je Sarnavka.

Sudionice sastanka složile su se da, unatoč određenim pozitivnim pomacima, na području rodne ravnopravnosti još uvijek postoji velik raskorak između teorije i prakse te da nedostaje kritična masa društva koja želi stvarne promjene.     
 

Autor: Služba za medije