Neven Mimica primio mađarskog veleposlanika Pétera Györkösa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Pétera Györkösa.

Razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, posebice u svjetlu nadolazećih izbora za predsjednika Republike Hrvatske kao i o postignutom dogovoru hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora o slovenskoj deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora. 

Obostrano je izraženo zadovoljstvo postignutim hrvatsko-slovenskim dogovorom u Ljubljani, kojim Hrvatska konačno kreće prema završetku pregovora. "Doista je napravljeno nešto za pozdraviti, što otvara perspektivu, a najznačajnije je to da je odvojen proces pregovora za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji od procesa utvrđivanja granice između Republike Hrvatske i Republike Slovenije", rekao je Mimica. Dodao je da je time Hrvatska dobila na vremenu potrebnom za završetak pregovora, a po njegovom sudu biti će potrebno šest do osam mjeseci da se oni zaključe. Daljnje razgovore o graničnom pitanju i načinu njegovog rješavanja dvije zemlje nastavit će uz pomoć Europske unije.

Mimica je naglasio da paralelno s pregovaračkim procesom Hrvatska nastavlja s reformskim zahvatima, posebice reformom pravosuđa, borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala, koji su bitni za pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

Autor: Služba za odnose s javnošću