Neven Mimica primio ministra savjetnika u Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Zorana Popovića

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u radni posjet ministra savjetnika u Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Zorana Popovića.

Zajednički je ustanovljeno da postoji nekoliko otvorenih pitanja od čijeg tempa rješavanja zavisi i dinamika razvoja odnosa između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Ta pitanja treba početi rješavati čim prije, u duhu dobrosusjedskih odnosa i dobrobiti čitave regije. Pokretanje međuparlamentarne suradnje moglo bi svakako doprinijeti boljoj komunikaciji i razumijevanju. U tom cilju uslijedit će i skori posjet, planiran za početak studenoga, potpredsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Odbora za europske integracije i voditelja Hrvatsko-srpske skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora Nevena mimice Skupštini Republike Srbije i Srpsko-hrvatskoj skupini prijateljstva koja djeluje pri srbijanskoj Skupštini.

U razgovorima je obostrano istaknuto da je regionalna suradnja, u kojoj hrvatsko-srpski odnosi čine vrlo važnu sastavnicu, potrebna i nenadomjestiva, kako za Hrvatsku i Srbiju bilateralno, tako i u širem međunarodnom kontekstu, radi stabilnosti i sigurnosti čitave regije. Također, naglašena je potreba intenziviranja kontakata i poboljšanja ukupnih odnosa između Hrvatske i Srbije, a što očekuje i međunarodna zajednica.

"Hrvatsko-srpski odnosi ključ su stabilnosti regije i u tom smislu treba riješiti sva otvorena pitanja koja opterećuju odnose između dviju zemalja", rekao je Mimica. Međunarodna zajednica ima velik interes da dvije zemlje dobro surađuju, a taj je interes u prvom redu u jačanju regionalne stabilnosti i sigurnosti. "Prvenstveno je naš bilateralni interes, ali i interes međunarodne zajednice da se više nikada na ovom prostoru ne događaju stvari koje su se događale, dapače, da se otkloni ikakva opasnost za išta slično", dodao je Mimica.

Zaključeno je da se parlamenti trebaju šire angažirati u razvijanju dobrosusjedskih odnosa i biti ti koji će inicirati suradnju i na drugim područjima. Također, naglašeno je da Hrvatskoj i Srbiji treba puno više od normalizacije odnosa, a to je njegovanje sadržajnih i dobrosusjedskih odnosa. U tom cilju treba pokazati da su obje zemlje odlučne ići prema tom cilju.

Autor: Služba za odnose s javnošću