Neven Mimica primio Odbor za vanjsku politiku Sejma Republike Poljske

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u posjet Odbor za vanjsku politiku Sejma Republike Poljske.

Objasnivši ulogu i rad Odbora za europske integracije, Neven Mimica rekao je da se Odbor, uz pitanja usklađivanja zakonodavstva, bavi i svim većim temama iz Europske unije koje se reflektiraju na pregovore i budući položaj Hrvatske u EU. Zahvalio je gostima na snažnoj potpori koju Poljska pruža Hrvatskoj u pristupnom procesu. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Sejma Andrzej Halicki čestitao je Hrvatskoj na pozitivnom Izvješću o napretku te je predložio intenziviranje suradnje dviju država u završnoj fazi pregovora. Neven Mimica upoznao je goste s trenutačnim stanjem pregovora. Naglasio je kako je sada potrebna i politička volja Europe da se ovaj proces dovrši, naravno, na temelju hrvatskih postignuća.

Pregovori, reforme i komunikacija s građanima tri su nerazdvojna procesa na putu svake države prema članstvu u EU, rekao je Neven Mimica, dodavši kako smatra da bi se u sljedećem razdoblju veća pažnja morala usmjeriti baš na komunikacijsku strategiju s građanima. Članovi vanjskopolitičkog odbora Sejma iznijeli su iskustva Poljske u tom procesu, posebno u pripremi referenduma o pristupanju koji je održan u jesen 2003. godine. Neven Mimica rekao je da je Hrvatski sabor do danas usvojio gotovo 450 europskih zakona, a da se do kraja godine planira usvojiti njih još desetak čime bi se hrvatsko zakonodavstvo uskladilo s trenutačnom pravnom stečevinom EU. Sugovornici su sastanak zaključili razgovorom o nastavku daljnje suradnje te o sljedećem posjetu zastupnika Hrvatskoga sabora poljskom Sejmu.

Autor: Služba za odnose s javnošću