Neven Mimica primio potpredsjednicu Vlade Crne Gore za europske integracije Gordanu Đurović

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u radni posjet potpredsjednicu Vlade Crne Gore za europske integracije Gordanu Đurović.

Neven Mimica rekao je da se Hrvatska nada da će 2009. biti ključna godina za proces europskih integracija u Hrvatskoj, odnosno da će to biti godina zaključenja pregovora za članstvo Hrvatske u EU. Isto tako, izrazio je svoje uvjerenje da bi Crna Gora u najskorije vrijeme mogla predati svoj zahtjev - aplikaciju za članstvo u Uniji, s perspektivom skorog dobivanja statusa zemlje kandidata.

Hrvatski sabor u ovoj godini donijet će 130 "europskih zakona", kojima se domaće zakonodavstvo usklađuje s europskom pravnom stečevinom. U Hrvatskom saboru uspostavljen je politički konsenzus oko pitanja članstva Hrvatske u EU, a kao rezultat tog konsenzusa osnovan je i Nacionalni odbor kao parlamentarno tijelo koje nadgleda čitav tijek pregovora. Paralelno s procesom pregovora, teče proces reformi, za koje također postoji puna politička podrška, odnosno konsenzus vlasti i opozicije. 

Obostrano je ocijenjeno da, iako je znatno unaprijeđen regionalni dijalog, još uvijek ima prostora da se on pojača, posebice na planu europskih integracija. Gordana Đurović izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem Crne Gore na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji o europskim integracijama, koja se upravo održava u Zagrebu, s ciljem razmjene iskustava država regije na putu prema članstvu u EU. Rekla je kako je izgledno da će Crna Gora u najskorije vrijeme podnijeti zahtjev za članstvo u EU, istaknuvši da je podloga za uspješnu aplikaciju, a potom dobivanje statusa kandidata, izvršavanje svih obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U crnogorskom parlamentu uspostavljen je stranački konsenzus po pitanju europskih integracija, što drži iznimno bitnim.

Autor: Služba za odnose s javnošću