Neven Mimica primio ukrajinskog veleposlanika Lubkivskyiog

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Markiiana Lubkivskyiog.

Obostrano je ocijenjeno da su politički odnosi Hrvatske i Ukrajine vrlo dobri i prijateljski, a veleposlanik Ukrajine okarakterizirao ih je izvanrednima, dodajući da uvijek ima prostora za daljnju suradnju, posebice glede jačanja svih oblika gospodarske suradnje. Rekao je da u ukrajinskom parlamentu postoji velik interes za suradnju s odgovarajućim odborima Hrvatskoga sabora, posebno što se tiče europskih i euroatlantskih integracija. „Ukrajina visoko cijeni iskustva Hrvatske na planu približavanja EU i spremnost da ih podijeli s Ukrajinom, a jednako nam je važna i hrvatska potpora približavanju Ukrajine NATO-u“, rekao je Lubkivskyi, naglasivši da Ukrajina također svoju budućnost vidi u europskoj obitelji, pa bi joj iskustva Hrvatske iz pregovaračkog procesa s EU bila dragocjena. Neven Mimica rekao je da će Hrvatska sa zadovoljstvom prenijeti svoja iskustva prijateljskoj Ukrajini te izrazio svoje uvjerenje da Ukrajina treba biti unutar granica EU proširenja.

Na summitu NATO-a u Bukureštu Ukrajina se nada pozivu za uključivanje u Akcijski plan za članstvo u NATO, koji je ne samo vojna nego nadasve politička organizacija, rekao je ukrajinski veleposlanik. 

U razgovorima je obostrano zaključeno da parlamenti trebaju dati svoj doprinos jačanju odnosa između država, kao i povezivanju gospodarstvenika i poticanju međusobnih investicija, a Neven Mimica uputio je poziv odboru za europske integracije ukrajinskog parlamenta da posjeti Hrvatski sabor. Veleposlanik Lubkivskyi zahvalio je Hrvatskoj na potpori koju daje Ukrajini u njezinom približavanju euroatlantskim integracijama te zahvalio na brizi hrvatske države za ukrajinsku manjinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću