Neven Mimica primio veleposlanika Mađarske Györkösa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanika Republike Mađarske Pétera Györkösa.

Središnja tema susreta bila je trenutna faza procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Veleposlanik Péter Györkös istaknuo je čvrstu potporu Mađarske rekavši kako se nada da će se ulazak Hrvatske u Europsku uniju ostvariti u razdoblju mađarskog predsjedanja. Suradnja dviju država ocijenjena je od strane sugovornika vrlo dobrom, kako na političkom tako i na gospodarskom planu.

Neven Mimica upoznao je veleposlanika s Izvješćem EK o napretku Hrvatske, zaključivši da je opći ton Izvješća pozitivan, a posebno je ohrabrujuće navođenje 2009. godine kao moguće godine za zaključenje pregovora. Dodao je kako je Izvješćem dosta objektivno i precizno obuhvaćen napredak Hrvatske ali i ona područja na kojima Hrvatska još uvijek posustaje. Sugovornici su se složili da je prioritet Hrvatske u predstojećem razdoblju fokusiranje na pregovarački proces i kvalitetan dovršetak reformi. Zaključno je naglašena važnost Hrvatske kao modela za ostale zemlje regije u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Autor: Služba za odnose s javnošću