Neven Mimica primio veleposlanika Republike Mađarske Pétera Györkösa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanika Republike Mađarske Pétera Györkösa.

Sugovornici su se u razgovoru osvrnuli na protekle lokalne izboru u RH te na nedavno zaključene izbore za Europski parlament. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica rekao je kako ovi lokalni izbori nisu donijeli velike promjene u odnosima političkih snaga u Hrvatskoj. Dodao je da, iako Sabor neko vrijeme nije zasjedao, lokalni izbori nisu usporili proces usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Taj bi proces trebao biti dovršen do kraja godine kako je i planirano.

U okviru razgovora o pristupanju Europskoj uniji, veleposlanik Péter Györkös zanimao se za provedbu reformi i predstojeće ustavne promjene. Neven Mimica odgovorio je da još uvijek ostaje otvorena reforma sektora brodogradnje i zaključivanje pitanja topničkih dnevnika. Pripreme ustavnih izmjena, neophodnih za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, su u tijeku, a sam početak procesa usvajanje u Saboru se planira na jesen. Neven Mimica i Péter Györkös razgovarali su i o aktualnoj fazi graničnog problema sa Slovenijom. Neven Mimica ponovio je stav Hrvatske o rješavanju graničnog pitanja, dok je veleposlanik Györkös izrazio nadu da će to pitanje u što skorijoj budućnosti biti stavljeno izvan konteksta pregovora.

Autor: Služba za odnose s javnošću