Neven Mimica primio zamjenika ministra za Europu iranskog Ministarstva vanjskih poslova Safarija

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica sastao se sa zamjenikom ministra za Europu Ministarstva vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mehdijom Safarijem.

Zamjenik ministra za Europu Ministarstva vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mehdia Safari uvodno je rekao kako su odnosi Hrvatske i Irana vrlo dobri te da se nada da će Hrvatska što prije ispuniti svoj cilj – pristupanje Europskoj uniji. Neven Mimica upoznao je goste s procesom pregovora naglasivši kako se nada da će, unatoč trenutačnim poteškoćama, pregovarački proces biti zaključen do kraja sljedeće godine.

Sugovornici su se složili da postoji velik prostor za unapređenje bilateralnih odnosa Hrvatske i Irana, posebno u sektoru gospodarstva, dok je kulturna razmjena istaknuta kao iznimno bogata. U okviru razgovora o povećanju trgovinske razmjene, brodogradnja, naftna i duhanska industrija izdvojene su kao grane s najvećim potencijalom rasta. Neven Mimica i Mehdia Safari u razgovoru su se osvrnuli i na svjetsku gospodarsku krizu te na njezin utjecaj na nacionalne ekonomije dviju država.

U zaključnom djelu sastanka sugovornici su razgovarali o mogućnostima produbljivanja parlamentarne suradnje.

Autor: Služba za odnose s javnošću